Comisiones Obreras del País Valenciano | 23 diciembre 2024.

Mitjans de comunicació i democràcia: perills en la societat d'Internet

    Lola Bañón, periodista i professora de la Universitat de València, ha participat en el Seminari d’Economia i Política de CCOO PV. En la seua conferència ha manifestat que, encara que les xarxes socials ofereixen múltiples oportunitats comunicatives, també orienten les nostres conductes, ens ocupen molt de temps, ens fan pensar menys i fomenten la relació emocional.

    06/06/2017.
    Lola Bañón, en el centre, en el Seminari d'economia i política de CCOO PV.

    Lola Bañón, en el centre, en el Seminari d'economia i política de CCOO PV.

    Fins ara, els intents de control social passaven per la repressió, però amb la substitució de l'Estat pel mercat, s'ha creat el clima perfecte per a la submissió de bona part de la ciutadania. Per a Bañón, la tecnologia ens està tancant en bambolles ideològiques, dificultant el diàleg i l'enteniment amb “l'altre”.

    La gratuïtat que ha portat Internet ha trencat el model de negoci que feia possible la supervivència de les empreses periodístiques, a més que s'ha construït a costa de cedir les nostres dades. “La privadesa i la intimitat l’hem venuda barata”, considera aquesta professora de periodisme. Però aqueixa aparent democratització que representa la xarxa no és tal, ja que reprodueix relacions de desigualtat, tant d'accés, segons franja d'edat i condició social; com de visibilitat, segons grau de poder o d'influència.

    “Les capes més baixes de la societat i les persones majors estan excloses de les xarxes i, per tant, de la participació telemàtica”, conclou Bañón. Per tant, qüestiona aqueixa participació numèrica com a l'única cosa que es prenga en consideració per a la presa de decisions de les organitzacions. “No podem quedar-nos solament en el quantitatiu, és en la consulta freqüent a les bases com pervertim el sistema de delegació de la sobirania”.

    Les xarxes provoquen també l'efecte psicològic que estàs contribuint en les decisions polítiques. “Una fantasia d’apoderament que calma, però la revolució es fa en el carrer, en relació afectiva amb la resta”, reflexiona Lola Bañón. En el debat posterior amb el públic assistent, la conferenciant va matisar la seua intervenció, en reconéixer la quantitat de mobilitzacions que han facilitat les xarxes socials i les seues possibilitats quan els mitjans tradicionals no es fan ressò de moltes realitats. “En la xarxa cal estar, però sent conscients dels seus perills”, va asseverar.