Comisiones Obreras del País Valenciano | 23 diciembre 2024.

“Tenim autonomies però l’Estat segueix sent el que era des de fa 40 anys”

    El catedràtic de ciència política i president de Federalistes d’Esquerres, Joan Botella, ha estat el ponent convidat a la primera sessió de l’any del Seminari d’economia, política i societat de CCOO PV. El professor ha impartit la ponència ‘‘Territori, democràcia i Europa des d’una perspectiva federal’, i ha explicat la seua visió del federalisme com a forma d’organització política per a solucionar les disfuncions actuals del nostre sistema.

    24/01/2019.
    El ponent Joan Botella, amb el coordinador del Seminari de CCOO PV, Emèrit Bono.

    El ponent Joan Botella, amb el coordinador del Seminari de CCOO PV, Emèrit Bono.

    El professor Joan Botella ha començat la seua exposició explicant els orígens del nostre Estat autonòmic, un model que, contra tot pronòstic, ha tingut un bon rendiment i ha assolit uns nivells de qualitat considerables, inimaginables fa 40 anys, encara que es puga millorar. Un model d’autogovern que té unes característiques (homogeni, general, amb intercanvi i cooperació entre les autonomies) que, segons Botella, són pròpies dels estats federals i no dels regionals.

    No obstant això, hi ha aspectes que fan que el sistema no funcione bé. “La realitat del país s’ha transformat mentre que les estructures del poder a Madrid han canviat poc. Tenim autonomies però l’Estat segueix sent el que era des de fa 40 anys”. Botella ha posat com a exemples determinats ministeris o organismes que han quedat buits de competències, com ara el ministeri d’agricultura o educació, o el Banc d’Espanya, que no obstant això, mantenen les mateixes estructures i fins i tot augmenten de tamany.

    Tampoc funciona la implicació de les comunitats autònomes en les polítiques centrals del l’Estat i en la política europea. En aquest sentit, el ponent ha posat el focus sobre el paper del Senat, que no representa realment els territoris (té una base provincial i funciona per grups parlamentaris de partits) i no té l’última paraula sobre les polítiques. En estats federals, com ara Alemanya, el Govern ha d’acordar els pressupostos al Senat. Per tant, no hi ha una projecció formal de les comunitats autònomes en les polítiques centrals.

    “Europeïtzar el nostre sistema polític”

    Com a solució, Botella ha assenyalat la necessitat de “federalitzar”, de clarificar quines són aquelles funcions en les quals l’última paraula la té el territori o l’Estat. I d’altra banda, “europeïtzar” els nostre sistema polític: “En moltes matèries, han d’estar presents les comunitats autònomes i no Madrid. És necessari clarificar la representació directa de les autonomies a Brussel·les”. En aquest sentit, el professor ha apuntat que en l’àmbit dels sectors econòmics, i com a membres de la UE, Madrid és cada vegada menys important ja que aquestes polítiques es decideixen en les autonomies.

    Però hi ha frens perquè això es porte a terme. En primer lloc, el fet que l’estructura política i administrativa de l’Estat és molt conservadora, quan ara ha de tenir menys influència. D’altra banda, el sistema de partits polítics centrals, que estan habituats a pensar Espanya com una piràmide: “Són màquines de simplificació i nos els hi va bé la pluralitat”. A més, l’opinió pública és molt sensible a reaccions demagògiques que apunten a la reducció dels organismes de poder.

    Per a Botella, l’autogovern dels territoris ha de ser sobirà i ha d’haver una cooperació entre les autonomies per a prendre decisions en els temes que traspassen els límits on vivim. “Les comunitats autònomes han de ser suficients (amb recursos) i han de ser responsables dels seus serveis”.