Comisiones Obreras del País Valenciano | 23 diciembre 2024.

SEMINARI ECONOMIA, POLÍTICA I SOCIETAT DE CCOO PV

Democràcia: la participació popular contra els lobbies o grups de poder

    El doctor en economia i dirigent del moviment veïnal barceloní, Albert Recio, ha explicat els límits de la democràcia formal, tal com la coneguem ara, i les demandes actuals de millorar-la. El professor de la UAB, que ha participat avui al Seminari d’economia, política i societat de CCOO PV també ha aprofundit en les actuacions dels grups de poder empresarial.

    02/04/2019.
    La secretària de Formació Sindical de CCOO PV, Inma Martínez, junt al ponent Albert Recio.

    La secretària de Formació Sindical de CCOO PV, Inma Martínez, junt al ponent Albert Recio.

    “La democràcia formal té uns límits. És un sistema tancat, en el qual votem a un partit polític perquè més o menys sabem el que estem votant, però hi ha moltes variants que ho condicionen. És una democràcia d’escasa qualitat”. L’economista Albert Recio ha explicat en la seua ponència com la democràcia actual està limitada i marcada per molts condicionants, i un dels més importants és el relat d’històries: “La majoria de nosaltres som víctimes del món de les idees i aquestes ens porten a un comportament determinat”. Una teoria avalada fins i tot per premis Nobel d’economia, com Arkelof i Schiller. “En política això compta molt, comprem les històries com en la publicitat”.

    Les demandes per a millorar el sistema actual passen per diferents models com la democràcia directa, la digital, la deliberativa o la participativa. Tots amb aspectes positius però també amb les seues limitacions. L’experiència organitzada pot limitar les elits però és més deliberativa i consolidada en el temps, depén molt de la qualitat de les organitzacions que la conformen. L’experiència digital és més individual i té un biaix social de persones i temes. I l’experiència participativa, generalment, té problemes de mètode i baixa participació real.

    Recio ha explicat les diferents experiències de lluita des de la seua trajectòria com a dirigent del moviment veïnal de Barcelona (a la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona), especialment pel que fa a la defensa de l’aigua com a dret ciutadà i per tant, en la defensa de la seua municipalització.

    En aquest sentit, Recio ha explicat com aquestes lluites veïnals s’han hagut d’enfrontar amb forts lobbies. Uns grups de poder molt ben organitzats, amb recursos i bones relacions amb mitjans de comunicació, fortes connexions amb la majoria de partits polítics, i que actuen amb gran eficàcia quan hi van els seus interessos. “Els lobbies tenen enormes recursos i enorme capacitat de subcontractar. En el fons és la lluita dels de baix contra els de dalt”.

    Per a Recio, qualsevol procés de participació democràtica ha de fer un esforç d’organització, polític i cultural.