Comisiones Obreras del País Valenciano | 15 enero 2025.

Projecció i col·loqui

'Encontres d’exili', una trobada amb les experiències d'exili i de refugi per fomentar la pau i la solidaritat

    La Filmoteca de CCOO PV acollí la projecció del documental ‘Encontres d’exili’, i un col·loqui posterior amb el codirector i les protagonistes. Aquest projecte vol fer una contribució al reconeixement i al coneixement de totes aquestes persones exiliades i represaliades, de diferents èpoques. El públic va gaudir d'una obra que pretén fomentar una cultura de pau, de solidaritat, de drets humans, des d'un enfocament de justícia, memòria i reparació.

    07/06/2019.
    Presentació de la projecció i del col·loqui al voltant del documental.

    Presentació de la projecció i del col·loqui al voltant del documental.

    CCOO PV organitzà aquest dijous una sessió de cinema i debat, relacionada amb els drets humans i els drets socials i democràtics. De fet, la recuperació de la memòria històrica és un dels eixos temàtics de la Filmoteca de CCOO PV. El documental escollit, ‘Encontres d’exili’, uneix les experiències de la fugida de persones exiliades arran de la Guerra Civil espanyola i de la instauració de la repressió i la dictadura franquistes amb les de persones que han viscut aquesta situació als nostres dies.

    En el col·loqui intervingueren Jorge Ramos, el codirector del documental i professor d’història contemporània de la Universitat de València; Socorro Vivas, la sindicalista refugiada i protagonista del documental i Tina Guillem, víctima de la repressió franquista. L’acte estigué presentat per la secretària de Migracions i Cooperació Internacional, Isabel Barrajón, i pel secretari de Cultura de CCOO PV, Ferran Garcia.

    El projecte ‘Encontres d’exili’, pretén mostrar el passat com a societat que va patir la guerra, els bombardejos, l’exili, la dictadura i la repressió. Moltes persones valencianes van ser refugiades, i hagueren de marxar dels seus territoris per guerres, bombardejos, dictadures i/o repressió. Aquest documental vol contribuir al reconeixement i al coneixement de totes aquestes persones i fenòmens, clau per fomentar una cultura de pau, de solidaritat, de drets humans, des d'un enfocament de justícia, memòria i reparació.

    Blindatge fronterer

    Davant l'avanç de l'extrema dreta xenòfoba als països de la Unió Europea i la falta de vies legals i segures per obtenir asil, moltes persones refugiades han d'emprendre perilloses rutes; desplaçaments sense garanties, en condicions d'inseguretat, de persecució i de prohibicions, conseqüència del blindatge fronterer que ha provocat milers de persones mortes en el Mediterrani, convertit en una enorme necròpoli.

    CCOO PV ha denunciat reiteradament aquesta realitat i el fet que tots els governs de la UE, inclòs el Govern d'Espanya, tenen responsabilitat directa en aquestes morts. Perquè no és una qüestió de solidaritat sinó una qüestió de responsabilitat. Tots els estats membres han de complir amb les seues obligacions internacionals, estipulades en la Convenció de Ginebra de 1951.

    Segons explicà la secretària de Moviments Socials, Cooperació i Migracions de CCOO PV, Isabel Barrajón, “cal canviar el relat i deixar de parlar de l’anomenat ‘efecte crida’. Amb aquesta iniciativa volem posar el focus en els ‘efectes eixida’, en les situacions vitals inviables de les persones que es veuen obligades a abandonar el seu país. Ací és on haurien de dirigir-se les polítiques de la UE.”

    El 20 de juny és el dia triat per l'organisme de les Nacions Unides per demanar als governs el compliment dels seus compromisos i obligacions d'acolliment de les persones refugiades.