Comisiones Obreras del País Valenciano | 22 noviembre 2024.

Administració, empresa i sindicat davant la transformació del món del treball

    La segona jornada de l’Escola d’Estiu de CCOO PV 2019 va incloure la celebració d'una taula rodona en la qual es van abordar les respostes previstes per l’administració, l'empresa i el sindicat als reptes plantejats en el món del treball per la transformació tecnològica i els innegables efectes del canvi climàtic.

    23/09/2019.
    Gustavo Gardey, Daniel Patiño, ester Calderón, Mónica Bragado

    Gustavo Gardey, Daniel Patiño, ester Calderón, Mónica Bragado

    El diàleg va estar moderat per la secretària de Comunicació, Ester Calderón, i hi van intervindre alternativament la directora de Desenvolupament de Negoci de Celestica, Mónica Bragado; el director general de Treball, Gustavo Gardey; i el secretari d'Acció Sindical, Salut Laboral i Medi ambient de CCOO PV, Daniel Patiño.

    Com estan preparant-se per a afrontar el desafiaments d'aquestes transformacions (revolució tecnològica, digitalització, emergència climàtica) els agents socials i el Consell? quines respostes concretes hi plantegen?

    Sobre aquest tema, Mónica Bragado va posar l'accent en la velocitat de les transformacions i va destacar la urgència de formació contínua en competència digital, la retenció de talent, la capacitat d'adaptació i de flexibilitat com a eines de competitivitat en un mercat globalitzat.

    Es va mostrar optimista i va voler visibilitzar les oportunitats que en determinats sectors ha significat la digitalització de determinats serveis per a “reinventar-se” i revertir els efectes de la deslocalització. Va convidar a abraçar la tecnologia que ha augmentat la nostra la qualitat de vida i reduït els costos i a seguir aprenent i aprofitant oportunitats cada dia.”

    Des de l'empresa, va destacar com a apostes fonamentals: la formació, la reconversió de perfils tècnics i directius cap a una intel·ligència col·lectiva; la inversió en tecnologia (robotització, ciberseguretat) i el canvi de mentalitat organitzativa. Bragado va concloure emfatitzant la complementarietat que ja representen capacitats robòtiques i digitals a característiques humanes insubstituïbles, com la creativitat, el lideratge o la presa de decisions.

    Gustavo Gardey, va destacar entre els instruments previstos per la Generalitat: Reforçar i reclamar el compliment dels acords del diàleg social i la negociació col·lectiva després del debilitament de la Reforma laboral. Cal impulsar les competències autonòmiques de la Inspecció de Treball contra l'ús irregular, l'abús i el frau en la contractació a temps parcial.

    Gardey va posar en valor els efectes de les campanyes recents que han permés aflorar milers d'ocupacions en frau, i la transferència al règim general de la Seguretat Social d'aproximadament 3.000 noves altes provinents de falsos autònoms (610 “riders”). La creació a petició de CCOO de l'Observatori del Treball Decent (un instrument d'observació per a la intervenció). L'objectiu és definir polítiques que corregisquen els desequilibris territorials i sectorials del mercat de treball valencià.

    Finalment, va destacar la urgència d'enfrontar el repte demogràfic mitjançant el finançament efectiu dels sistemes de protecció social “haurem d'anar a un sistema d'aportació fiscal”.

    Daniel Patiño, va resumir que “assumir les demandes d'acció davant el canvi climàtic i la urgència d'una transformació profunda de la cultura organitzativa són desafiaments comuns.

    Davant les conseqüències creixents per a la productivitat (palpables en el sector serveis/hostaleria) d'onades de calor i inundacions incontrolables o sequeres en plenes vacances), Patiño va apel·lar a la responsabilitat sindical de denunciar i d’intentar contrapesar la presa de decisions en espais reduïts i elitistes on la classe treballadora només és la víctima. La resposta del sindicat és prendre la iniciativa, reclamar actuacions comunes i intervenir perquè la transició siga tan justa com es puga perquè una vegada més, “no hi haurà ocupació en un planeta mort”.

    A l'intern, Patiño va instar a una obertura com a organització i a la relegitimació de l'acció sindical confederal de classe amb vocació sociopolítica davant de la individualització i sectorialització dels conflictes. “Tota negociació col·lectiva que no tinga en compte la identificació de les persones afectades ens deixa fora”. L'aposta del mercat és la parcel·lació, els multiserveis, la resposta sindical (local, i internacional) ha de ser l'acció col·lectiva (i reforçada) davant riscos comuns.

    “Al país més presentista de la UE, el temps de treball requereix un debat rigorós, cal replantejar el sistema de negociació col·lectiva de caràcter sectorial, i seguir trencant bretxes perquè un treball decent en un entorn segur siga el camí cap al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.