Comisiones Obreras del País Valenciano | 22 noviembre 2024.

València recupera ocupació, però sols masculina

    L'Informe de la situació sociolaboral de la ciutat de València elaborat per CCOO PV, mostra com en els últims quatre anys els homes han vist incrementat el seu nivell d'ocupació un 20,5 %, mentre que en les dones s'ha reduït un 4,2 %. El sindicat vol posar el focus a disminuir la bretxa de gènere i en la temporalitat de la contractació.

    30/12/2019.
    Oficina del Servef

    Oficina del Servef

    CCOO PV ha realitzat un estudi comparatiu entre 2015 i 2019, pres com a referència el segon trimestre de cada any, en el marc del VI Pacte per l'ocupació de la ciutat de València. L'Informe conclou que en els últims quatre anys la població ocupada s'ha incrementat un 8,2 %, amb la creació de 24.600 nous llocs de treball més que l’any 2015. Aquest increment cal atribuir-lo als tres anys anteriors, perquè en l'últim exercici se n’han perdut 6.400, la qual cosa implica una caiguda del 2 % de l'ocupació creada. Per sectors d'activitat, serveis aglutina la majoria (amb 15.100 noves ocupacions), seguit de la indústria amb 6.500. El problema, segons el parer del sindicat, és que aqueixa recuperació no ha afectat per igual ambdós sexes, mentre hi ha 30.900 homes ocupats més que l’any 2015, les dones han perdut presència en el mercat de treball amb 6.300 ocupacions menys, sobretot en l'interval d'edat de 30 a 54 anys.

    Actualment, a la ciutat de València hi ha 281.500 persones inactives, unes 9.500 més que fa quatre anys. L'Enquesta de població activa (EPA) assenyala que la principal raó d'inactivitat es deu al pas a la condició de pensionista (41,2 %), el segon motiu és la dedicació a les tasques de la llar (19,6 %) i el tercer la pertinença al grup d’“estudiants” (18,2 %). Per a Ana García Alcolea, secretària d'Ocupació i Formació de CCOO PV, és destacable l’increment que s'ha produït en aquest últim grup, “ja que, davant la situació de no disposar d'una ocupació, en molts casos, tornen a estudiar per poder ampliar les seues opcions laborals”.

    L'Informe del sindicat apunta que són diferents els motius d'inactivitat en el cas dels homes i de les dones, i és en elles la principal motivació la dedicació a tasques de cura de menors i dependents. “Això aprofundeix més en una bretxa de gènere que hem de trencar, establint mesures que permeten a les dones incorporar-se al mercat laboral, des de l'assumpció d'una major responsabilitat per part dels poders públics, la qual cosa a més és font generadora d'ocupació”, assegura García.

    La taxa d'atur de la ciutat de València se situa en el 13 %, amb 48.700 persones aturades. El 58,7 % en són dones (taxa d'atur del 16,7 %) i el 41,3 % homes (taxa d'atur del 10 %). El 47,8 % són persones aturades de llarga durada (23.300), i entre aquest col·lectiu quasi un terç no té treball des de fa més de dos anys, per tant, no perceben cap prestació contributiva.

    Segons les dades oferides pel “Moviment laboral registrat” del LABORA-SERVEF en el segon trimestre de 2019 es van registrar a la ciutat de València 38.102 contractes, el 91 % d'aquests de caràcter temporal. Per a CCOO PV són el resultat d'un model productiu basat fonamentalment en un sector, el de serveis, que no ofereix estabilitat ni permet desenvolupar projectes de vida, atesa l'alta rotació d'entrada i eixida del mercat laboral.

    Ana García Alcolea posa en valor el VI Pacte per l'ocupació de valència, ja que considera important que es realitzen anàlisis quantitatives i qualitatives que ens permeten, en el marc del diàleg social, llançar propostes que puguen dinamitzar l'economia de la ciutat i la creació d'ocupació decent, que evite la precarietat, l'excessiva temporalitat i les bretxes intergeneracionals i de gènere.