Comisiones Obreras del País Valenciano | 12 enero 2025.

VII PACTE PER A L'OCUPACIÓ A LA CIUTAT DE VALÈNCIA 2021-2024

La ciutat de València recupera l'ocupació en tots els sectors

  • Informe de CCOO PV sobre la situació sociolaboral de València. Dades bàsiques del mercat de treball 2022.

Un informe elaborat per CCOO PV, en el marc del Pacte d'Ocupació de la Ciutat de València, revela que la ciutat ha recuperat ocupació en tots els sectors d'activitat. També és important destacar que, gràcies a la reforma laboral, la temporalitat disminueix de manera notable.

30/12/2022.
Empleo

Empleo

El present informe analitza la situació del mercat de treball a la ciutat de València dos anys després de l'inici de la crisi sanitària, social i econòmica provocada per la pandèmia COVID-19. S'ha centrat en el 2n trimestre de 2022, les últimes dades disponibles en l'àmbit municipal de l'Enquesta de Població Activa (EPA) d'accés al públic en la web de l'Oficina Estadística de l'Ajuntament de València.

La ciutat de València té 329.500 persones ocupades en el 2n trimestre de 2022, xifra que sobrepassa les 325.000 persones ocupades del mateix període previ a la pandèmia (2019). El nostre municipi ha recuperat l'ocupació, fins i tot a un ritme més ràpid que la resta dels àmbits: en el provincial l'ocupació ha crescut en termes interanuals un 4,7%, en l'àmbit autonòmic un 5,8% i en l'estatal un 4%.

El creixement de l'ocupació s'ha produït en tots els sectors, especialment en el sector serveis amb 18.000 llocs de treball més. Les branques d'activitat del sector serveis que han experimentat un major increment són: l'hostaleria amb 9.400 ocupacions més, el transport i magatzematge amb 8.200 llocs de treball més (un 57,3% més), i informació i comunicacions amb 7.800 noves ocupacions (73,6% més).

També és destacable que l'ocupació creada es concentra en la població assalariada, amb 29.900 noves ocupacions (un 12,4% més que en 2021), mentre que l'activitat empresarial ha disminuït un 4%, uns 2.300 treballs autònoms menys. L'increment del treball assalariat ha repercutit especialment en el sector privat, unes 27.200 noves ocupacions (un 14,8% més).

En el sector públic també han augmentat el nombre de persones ocupades, amb 2.700 noves ocupacions (un 4,6% més); la major part d'elles en l'administració local amb 1.800 persones empleades publiques més (un 20,9% més) i en les empreses públiques amb 1.500 nous treballs (un 75% més). En l'administració autonòmica l'increment ha estat del 2,3%, amb 900 nous llocs de treball. Mentre que l'administració central i la Seguretat Social a la ciutat de València ha vist perdre efectius.

Reducció de la temporalitat

Finalment constatar que, de les 329.500 persones ocupades, el 82,5% treballen per compte d'altri (271.900 assalariats/as); d'aquestes el 78,9% són indefinides (214.500) pel que la taxa de temporalitat se situa en el 19%, mentre que fa un any era del 24,6%. És a dir, la temporalitat continua disminuint de manera notable i acumula una reducció de cinc punts en un any, la qual cosa ve a demostrar l'eficàcia de les eines legals que ofereix la reforma laboral aplicada des de principis d'any, que ha permès posar límits a la precarietat i una major qualitat de l'ocupació per als treballadors i les treballadores valencianes.

D'aquesta manera, en el segon trimestre de 2022 el mercat de treball de la ciutat de València va mostrar una tendència favorable quant a ocupació, taxa d'activitat i fins i tot en la taxa d'atur. Segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) en aquest període hi havia unes 49.900 persones en situació de desocupació a la ciutat de València amb una taxa d'atur del 13,2%, per la qual cosa les xifres d'atur s'aproximaven a la de la situació prepandèmica (48.700 desocupats/as en el segon trimestre de 2019 i una taxa d'atur del 13%).

Pèrdua de poder adquisitiu

Així doncs, es continua generant un nivell de demanda que tira de l'ocupació en tots els sectors, especialment en els serveis. Però tot això ocorre en un context econòmic molt incert, per la pèrdua de poder adquisitiu de les rendes del treball.

És necessària la prudència respecte a les perspectives del panorama laboral, ja que en aquest moment hi ha molta incertesa derivada de la guerra a Ucraïna, el fort augment dels components més volàtils de l'IPC i el seu trasllat a un increment generalitzat dels preus o els recents augments dels tipus d'interès per part dels bancs centrals i el seu efecte negatiu sobre l'activitat econòmica.

Per això, CCOO PV reclama un augment digne del SMI, perquè les persones que cobren els salaris més baixos no perdin capacitat de compra. És de vital importància garantir el poder adquisitiu dels salaris.