Comisiones Obreras del País Valenciano | 23 diciembre 2024.

XVII ESCOLA D'ESTIU CCOO PV

Coscubiela: “La fortalesa de CCOO està en la capacitat d'organitzar les noves realitats laborals”

    La segona i última jornada de la XVII Escola d’Estiu de CCOO PV ha abordat l'acció del sindicalisme en un context social de creixent individualització i fragmentació del món del treball.

    21/09/2023.
    Intervenció de Joan Coscubiela en l'Escola d'Estiu de CCOO PV

    Intervenció de Joan Coscubiela en l'Escola d'Estiu de CCOO PV

    El director de l'Escola del Treball de CCOO, Joan Coscubiela, ha començat la seua intervenció ‘El sindicalisme davant la crisi de les estructures d'intermediació social. CCOO: ser, fer, comunicar’, explicant les causes de la crisi actual de les estructures de mediació social (institucions que canalitzen les interaccions socials de tot tipus), un procés que afecta partits polítics, organitzacions i moviments socials. Els factors d'aquesta crisi són la digitalització, la globalització econòmica, la mercantilització de la societat i la individualització de les relacions socials.

    La desarticulació de la mediació impulsa nous miratges: el mite de la democràcia directa, la centralitat de les emocions o els hiperlideratges en les xarxes. I entre les conseqüències, ens trobem amb la desconfiança i la desafecció respecte a tot el col·lectiu, especialment la política, i actituds d'individualització.

    El resultat és la deterioració dels espais comuns i la dificultat del sindicalisme per a actuar com a espai socialitzador d'interessos i de causes. La digitalització propicia la fragmentació del treball, dificulta l'agregació d'interessos diversos de les persones treballadores, la qual cosa dificulta l'acció del sindicalisme.

    El treball: un paper central en la societat

    No obstant això, Coscubiela ha apuntat que el treball ha tingut sempre un paper central en l'organització social i política de totes les societats. “La centralitat social del treball és la nostra millor carta per a afrontar aquesta transformació del sindicalisme. La manera d'organitzar els treballs continuarà ocupant un lloc central en la societat, a condició que sapiguem entendre la nova realitat del món laboral”. El sindicalisme en transformació està en bona posició per a construir noves maneres d'organitzar el treball, noves maneres d'exercir el conflicte.

    Un dels reptes és la ‘personalització’ contra la ‘individualització’. El sindicat ha d'enfortir la personalització de la seua acció col·lectiva, com a alternativa a la fragmentació i individualització de les relacions de treball. El repte és integrar les necessitats personals en les condicions de treball, sense caure en el parany de la individualització. La negociació col·lectiva és una eina la flexibilitat de la qual pot afavorir aquesta personalització (per exemple: els nous reptes del treball a distància).

    Com afrontem la crisi d'intermediació social? CCOO té la tasca d'integrar en el seu si tot el que el sistema desintegra (interessos i identitats): “Les fortaleses de CCOO estan en la capacitat d'integrar interessos diversos, vertebrar múltiples causes i organitzar les diferents formes de treball que ens ha portat la mercantilització”, ha afirmat el director de l'Escola del Treball de CCOO. En definitiva, una organització portadora de valors universals i que coopera amb moviments socials. Aqueixa és la cultura de CCOO.

    La secretària general de CCOO PV, Ana García Alcolea, ha intervingut en l'acte de clausura de la XVII Escola d’Estiu, on ha valorat el treball d'aquests dos dies, així com la bateria de propostes sindicals aportades sobre com encarar aqueixes transicions perquè l'afectació laboral, econòmica i sociopolítica no aprofundisca en les desigualtats que ja s'estan donant. “Parlem reiteradament de la bretxa digital, cap persona treballadora ha de quedar arrere per no tindre les habilitats o les eines per a poder realitzar tràmits que cada vegada es deriven més a aquesta via” ha afirmat.

    Parafrasejant les ponències que han repassat l'evolució del model sindical de CCOO i la situació actual del sindicalisme de classe davant la crisi de la intermediació, la secretària general ha conclòs que “tenim reptes de molts tipus, tecnològics, econòmics, formatius i laborals, però també de cohesió territorial, perquè la transició tecnològica i la bretxa digital també està afectant de manera desigual els territoris. Caldrà desenvolupar una agenda sindical, com s'ha apuntat en els grups de treball, quant al dret de participació”.

    Respecte a les noves formes d'explotació que estan suposant l'abús dels mitjans tecnològics, ha denunciat que “assistim amb estupor a com el que decideix la permanència o no en determinats llocs de treball és la careta somrient rebuda en la valoració d'una APP. Com combatem això? La defensa dels interessos està en l'art. 7 de la Constitució. Hem de continuar formant les persones treballadores i el nostre actiu, incloure aquestes noves formes d'erosió dels drets laborals en la formació contínua i en la sindical. Hem d'avançar en el diàleg i la concertació social per a aconseguir ampliar els drets de participació de les delegades i dels delegats”.