Comisiones Obreras del País Valenciano | 22 diciembre 2024.

L’Observatori d'Assetjament Sexual i per Raó de Sexe fa visible la violència a l'àmbit laboral

    Aquest #25N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, el sindicat fa una crida a actuar decididament en les empreses i administracions públiques contra l’ocultament de la violència de gènere en el treball “perquè puguem, per fi, dir ja n’hi ha prou”. 

    07/11/2023.
    Temas
    Detall del Cartell 25N 2023

    Detall del Cartell 25N 2023

    El que no s’anomena no existeix. El que no es comptabilitza, tampoc

    Les forces reaccionàries d’extrema dreta estan imposant en les institucions on cogovernen el seu negacionisme de la violència contra les dones, restringint quan no eliminant les polítiques, els serveis i els recursos dirigits a la prevenció i a l’atenció integral de les dones víctimes.

    Les denúncies per violència de gènere i el nombre de dones assassinades han augmentat. Des de l’inici del recompte a l’any 2003, han sigut assassinades 1.234 dones. Enguany, els 51 assassinats masclistes patits fins ara ja superen el nombre de les dones assassinades dutant tot l’any 2022.

    La Macroencuesta de violencia contra la mujer en España, de 2019, registra que quasi 1 de cada 2 dones (el 44 %) ha patit algun acte de violència sexual al llarg de la seua vida i, no obstant això, cal denunciar que, en la majoria de les províncies, encara no s’han posat en marxa els centres d’atenció 24 hores previstos en la Llei de Llibertat Sexual.

    En aquest escenari de violència, Comissions Obreres considera fonamental continuar sumant esforços amb els d’organismes, institucions públiques i moviments feministes per acabar amb totes les formes de violència contra les dones. Com cada any, el sindicat es suma als actes i a les manifestacions unitàries convocades pels moviments feministes en cadascun dels territoris.

    Com a sindicat feminista, CCOO assumeix la responsabilitat d’actuar davant de l'assetjament sexual i per raó de sexe, així com contra el ciberassetjament en el treball, i amb això contribuir a la prevenció, a l'assistència a les víctimes i a la reducció de la violència de gènere.

    Una eina sindical pionera a Europa per a fer visible un delicte ocult i ocultat

    La tradicional naturalització de certs comportaments masculins fins ara tolerats encara minimitza l’assetjament i situa el focus en la víctima en lloc de fer-ho en la persona que delinqueix. Malauradament, moltes empreses ho consideren un assumpte extern, i l'ignoren o l'oculten, quan estan obligades a “promoure condicions de treball que eviten l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe i arbitrar procediments específics per a la seua prevenció i per a donar via a les denúncies o reclamacions que puguen formular les qui n’hagen sigut objecte” (Art. 48 LOIMH).

    CCOO va posar en marxa l’Observatori d'Assetjament Sexual i per Raó de Sexe per tal d’aflorar els casos en l’àmbit laboral, perquè encara continua amagant-se ja que es considera una “taca”, tant per a la que el pateix, com per a l'empresa en la qual es produeix. 

    Determinades expressions de la violència de gènere segueixen sense ser comptabilitzades de manera específica. L'única dada que ofereix la Macroencuesta de violencia contra la mujer de 2019 és que en l'àmbit laboral, més d’1,4 milions de dones afirmen haver patit assetjament sexual en el seu lloc de treball i que el 98 % dels agressors eren homes

    “Davant d'aquesta ocultació els homes i dones de Comissions Obreres hem dit #JaNiHaProu, perquè la lluita contra les violències masclistes és una lluita comuna, i des del sindicat #HoContarem donant la paraula a les dones amb noves eines sindicals com l'Observatori” Manifest 25 N.

    #HoContarem #VamosAContarlo

    Mitjançant l’acció sindical a través de les i dels representants de les persones treballadores en els centres de treball. L’actiu sindical suposa un cordó preventiu que acompanya, assessora i orienta les dones víctimes i actua davant de les denúncies dels casos que es presenten.

    En les taules de negociació col·lectiva plantejant i incloent en els convenis i/o plans d'igualtat els comportaments d'assetjament sexual i per raó de sexe, per millorar la seua detecció i prevenció, incloent-los també entre les mesures sancionadores.

    En les negociacions de protocols de prevenció i tractament de l'assetjament sexual i per raó de sexe en les empreses i de manera molt especial en aquelles empreses i administracions públiques on s’acorden plans d'igualtat.

    Mitjançant la conscienciació, l’atenció, l’orientació i l’acompanyament a les víctimes, i la formació a les delegades i als delegats sindicals sobre com actuar.

    Amb l’aportació de bibliografia, legislació i jurisprudència a juristes i investigadores mitjançant la web de l’Observatori d’Assetjament Sexual i per Raó de Sexe de CCOO.