Comisiones Obreras del País Valenciano | 22 diciembre 2024.

Intervenció sindical davant de l'assetjament sexual i per raó de sexe en el treball #VamosAContarlo

    El 23 de novembre la seu del sindicat a Castelló va acollir els actes programats per CCOO Comarques del Nord amb motiu del Dia per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, amb el lema ‘Vamos a contarlo’: Després de l'assemblea #25N va tindre lloc una concentració i es va realitzar la performance ‘Sin miedo’.

    24/11/2023.
    Temas
    Intervenció del secretari general de CCOO Comarques del Nord, Albert Fernández

    Intervenció del secretari general de CCOO Comarques del Nord, Albert Fernández

    En l’assemblea van intervindre la secretària de Dones i Igualtat de CCOO PV, Cloti Iborra; la seua homòloga en el territori, Lidón Calvo i el secretari general de CCOO als Comarques del Nord, Albert Fernández.

    L'acte també va tindre les aportacions de Judith Llobet, tècnica en Integració Social i Judit Adell, educadora social, per part del centre Mujer Rural de Castelló. Finalment es va dirigir a l'assemblea l'oficial coordinador del grup de protecció a les víctimes de violència de gènere de la Policia de Castelló, Dionisio Pérez.

    Lidón Calvo, secretària de la Dona de CCOO Comarques del Nord va explicar que “el sindicat compatibilitza la denúncia sistemàtica de la manifestació d'aquesta violència en l'àmbit laboral amb la posada en marxa de mecanismes de prevenció, de denúncia i d’acompanyament”. Malgrat ser responsabilitat empresarial, aquesta vigilància és una competència sindical recollida pel Conveni 190 de l’OIT, per l'Estatut de Treballadors, per la Llei de prevenció de riscos laborals, per la Llei 3/2007 d’igualtat efectiva de dones i homes i per la Llei 10/2022, de garantia integral de la llibertat sexual.

    L’any 2022 Comissions Obreres va presentar l'Observatori d'Assetjament Sexual i per Raó de Sexe, una eina que brinda un primer assessorament a dones víctimes o a testimonis d'agressions i a delegats i delegades recomanacions bàsiques pertinents, recursos descarregables, etc. “De juliol de 2023 a setembre d'aquest mateix any les visites a la web de l'Observatori es van doblar, cada mes es produeixen més de 50 descàrregues dels documents disponibles i l'apartat més visitat és ‘Vamos a contarlo’, on resideix la informació de què fer en cas d'assetjament” va informar Calvo.

    Cloti Iborra, secretària de Dones i Igualtat de CCOO PV va arrencar la seua intervenció afirmant que “l'assetjament sexual i per raó de sexe és una qüestió de gènere”, com reflecteix l'última Macroenquesta de violència contra la dona. En l'àmbit laboral, més d’1,4 milions de dones afirmen haver patit assetjament sexual en el seu lloc de treball i el 98 % dels agressors eren homes. En un estudi elaborat pel sindicat l’any 2021 per a la Delegació del Govern, es constatava que hi ha un greu problema d’infradenúncia. “El 72 % de les víctimes no posa la situació d'assetjament en coneixement de les empreses, el 62 % d'elles per por de patir represàlies” va puntualitzar.

    La responsable sindical va instar a les delegades i als delegats assistents a formar-se en prevenció i a conéixer les eines disponibles per a qualificar la seua tasca: les guies publicades en el web de CCOO PV, i el coneixement dels protocols, l'Observatori i múltiples recomanacions a tindre en compte en la negociació col·lectiva, així com criteris fonamentals a l'hora de negociar mesures de correcció de la desigualtat en les empreses. “Depén de l'acció sindical efectiva que els plans d'igualtat no acaben en un calaix, sinó que s'avaluen i es milloren a partir de l'experiència i la participació de la plantilla” va concloure.