Comisiones Obreras del País Valenciano | 16 julio 2024.

El País Valencià consolida la creació d'una ocupació que ha d'avançar a una major qualitat

    CCOO PV valora les bones dades de la desocupació de juny, un mes que registra un increment en l'afiliació a la Seguretat Social. El sindicat exigeix polítiques actives d'ocupació per a reduir l'atur femení i per a evitar l'excessiva dependència del sector serveis.

    02/07/2024.
    L'atur ha baixat a les tres províncies i en totes les branques productives, molt condicionat per la marxa del sector serveis.

    L'atur ha baixat a les tres províncies i en totes les branques productives, molt condicionat per la marxa del sector serveis.

    El País Valencià ha registrat pel juny un augment de persones cotitzadores a la Seguretat Social, un indicador extraordinari que es trasllada al mercat de treball i a les dades de desocupació. L'afiliació mitjana mensual a la Seguretat Social el mes de juny va ser de 2.158.225 persones. Això suposa un increment de 6.879 cotitzadors respecte al mes de maig (un 0,32 %).

    L'atur ha baixat en les tres províncies i en tots els sectors productius, evidentment molt condicionat per la marxa del sector serveis que anticipa, fa ja alguns mesos, l'efecte de la bona campanya turística. La desocupació registrada en el SEPE se situa en 311.167 persones, el seu nivell més baix en un mes de juny des de 2008. Aquesta xifra suposa un descens interanual (respecte a juny de 2023) de 14.410 persones (-4,43 %).

    CCOO PV alerta, no obstant això, del perill de l'excessiva dependència d'un sol sector productiu. El secretari d'Ocupació, Juan Carlos Gallart, apel·la a les polítiques actives d'ocupació dels fons europeus per a intentar trobar noves oportunitats d'ocupació i també “per a casar amb aqueixes noves oportunitats la qualificació que es puga requerir a través de la formació per a l'ocupació”.

    En aqueix sentit, CCOO PV reclama que, a través d'aquest tipus de polítiques, es pose solució a la desocupació de les dones. “Ara com ara la bretxa de gènere és innegable i, malgrat que es van reduint modestament les xifres d'atur, estem davant un 61 % de desocupació entre les dones, cosa que no ens podem permetre”, assevera Gallart.

    Per a CCOO PV, és necessari incidir en avanços en el marc qualitatiu de l'ocupació. “És evident que la majoria de llocs de treball que es creen són ocupacions més desprotegides que unes altres amb major qualificació. Precisament aquests llocs de treball són els que requereixen de les mesures que s'estan proposant en el diàleg social, com per exemple la reducció de jornada a 37 hores i mitja”, apunta el responsable d'Ocupació de CCOO PV.