Comisiones Obreras del País Valenciano | 22 noviembre 2024.

CCOO PV vincula el repunt de l'atur amb la finalització de la campanya agrícola i de l'activitat docent

    L'economia valenciana continua generant ocupació neta, com corrobora l'augment de cotitzadors a la Seguretat Social, que segueix en màxims històrics. Es manté la inèrcia positiva que apuntava l'última EPA. Els reptes irrenunciables continuen sent el 60% d'atur femení i la qualitat de l'ocupació creada.

    02/08/2024.
    L'activitat docent no finalitza amb el període lectiu, la finalització dels contractes al juliol precaritzen el sector.

    L'activitat docent no finalitza amb el període lectiu, la finalització dels contractes al juliol precaritzen el sector.

    L'atur registrat al País Valencià el mes de juliol de 2024 va ser de 312.219 persones, es van registrar 1.052 persones més en atur que el mes de juny (un increment del 0,34%) encara que es dona un descens de 13.982 en relació amb juliol de 2023 (un descens del 4,29%).

    Respecte a la qualitat de l'ocupació creada, al costat de la inqüestionable millora en l'estabilitat contractual afavorida per la reforma laboral, persisteixen reptes en el nostre sistema productiu que hem d'enfrontar. “La qualitat del nostre mercat productiu immediat depén de factors no estacionals, com la reducció de la jornada consensuada, el blindatge d'unes condicions mínimes via conveni o una aposta per intensitat tecnològica i no sols de mà d'obra” afirma Juan Carlos Gallart, secretari d'Ocupació i Política Institucional de CCOO PV.

    L'augment de la desocupació es concentra a la província de València, i obeeix majoritàriament a circumstàncies de naturalesa estacional, com la finalització de l'activitat docent, o la finalització de campanya en el sector agrari. Al marge de l'anomalia generada en les sèries estadístiques per aquesta peculiaritat del sistema de contractació en el sector educació, l'evolució del mercat de treball valencià continua sent favorable en conjunt.

    Sobre aquest tema, CCOO reitera la necessitat de buscar solucions per a evitar la precarietat assumida que pateix el personal docent, l'activitat del qual no acaba amb els períodes lectius. “La pràctica de resoldre contractes de manera generalitzada quan acaben les classes condemna a la precarietat a moltes persones i és incompatible amb la qualitat educativa que necessitem” explica el secretari d'Ocupació.

    Tenint en compte el volum total d'aturats registrats per activitat econòmica, el sector que registra un major nombre d'aturats és el de serveis, en el qual durant el mes de juliol, es van registrar 218.437 persones desocupades, això és el 70,0% del total.

    Cal assenyalar que el sector serveis continua sent el nínxol per excel·lència d'oferta i de demanda d'ocupació estival, especialment entre persones joves en període de descans estudiantil o a la recerca del primer treball.

    Feminització de la desocupació 

    Entre les constants que caracteritzen el mercat de treball valencià, Gallart destaca que continua havent-hi un atur femení inassumible. Continuem alertant de l'eixamplament de la bretxa de gènere en l'ocupació. L'atur entre les dones segueix entorn d'un 60% del total, unes xifres que no avancen i que ens obliguen a anar més enllà en les Polítiques Actives d'Ocupació actuals. “Continuem sense aconseguir una transversalitat efectiva en les polítiques d'igualtat, alguna cosa que exigeix correccions immediates” conclou el dirigent sindical.

    Contractació

    El nombre de contractes realitzats al juliol al País Valencià va ser de 146.607, la qual cosa suposa un increment de 23.099 contractes en relació amb juny, i de 12.584 en relació amb juliol de 2023.

    Aquest increment de contractes es dona en un context d'un increment de l'afiliació a la Seguretat Social, i per tant correspon bàsicament a l'increment de l'activitat, i no majoritàriament a la rotació laboral.