Comisiones Obreras del País Valenciano | 26 septiembre 2024.

Setmana Europea de la Mobilitat 2024

CCOO reforça el seu compromís amb la mobilitat sostenible i segura

    El sindicat organitza i col·labora en diversos actes per a conscienciar sobre la importància del transport públic com a pilar fonamental per al desenvolupament social, mediambiental i econòmic.

    17/09/2024.
    SEM 2024

    SEM 2024

    La Setmana Europea de la Mobilitat (SEM) 2024, una iniciativa de la Comissió Europea que fomenta el transport intermodal sostenible amb l'eslògan general, "Combina i mou-te!", se celebrarà del 16 al 22 de setembre amb el lema "Espai Públic Compartit", i la participació activa de CCOO.

    En aquesta edició, el sindicat organitza i col·labora en diversos actes per a conscienciar sobre la importància del transport públic com a pilar fonamental per al desenvolupament social, mediambiental i econòmic. Comissions Obreres promourà la intermodalitat del transport com un bé públic compartit i donarà suport a les esmenes registrades, juntament amb altres organitzacions, al projecte de la Llei de Mobilitat Sostenible.

    El transport intermodal és un dret no exclusiu de les grans ciutats i una aposta estratègica de primer ordre, ja siga públic o empresarial. Ha de ser eficient, segur, inclusiu, accessible i respectuós amb el medi ambient. A més, garanteix la igualtat d'accés per a l'exercici del dret de la ciutadania a la promoció de l'autonomia personal, un objectiu que CCOO defensa en diversos fòrums de participació i àmbits de negociació col·lectiva.

    La dependència de l'automòbil, la motocicleta i el transport de mercaderies per carretera al nostre país continua sent preocupant a causa de les seues conseqüències ambientals. El foment de la connectivitat multimodal contribueix a la lluita contra el canvi climàtic perquè reduir els desplaçaments amb automòbil particular ens ajudarà a aconseguir la neutralitat climàtica establida pel Pacte Verd Europeu per a 2050. Amb aquest objectiu és urgent impulsar una connexió segura i accessible entre els diferents modes de transport, especialment aquells col·lectius i de baix impacte ambiental.

    Per totes aquestes raons CCOO secunda, a més, el desenvolupament de l'Agenda 2030, que en l'objectiu 11 (Ciutats i comunitats sostenibles) cerca garantir l'accés a mitjans de transport adequats, assequibles i segurs, amb la finalitat de reduir l'impacte mediambiental a les ciutats. Això també contribueix a la consecució de l'objectiu 13 (Adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus efectes).

    Tots els mitjans de transport públic i empresarial han de tenir un paper rellevant en la reducció dels accidents de trànsit, incloent-hi els accidents laborals (in itinere i en missió), que l'any 2023 van llançar, segons l'avanç de dades del Ministeri de Treball i Economia Social, les alarmants xifres de 21.591 accidents de trànsit amb baixa en jornada laboral i 91 accidents mortals de trànsit en jornada laboral.

    Quant als accidents de trànsit in itinere, es van registrar 51.796 accidents amb baixa i 125 accidents mortals. Des de fa dècades, CCOO ha proposat mesures per als centres de treball amb l'objectiu de facilitar els desplaçaments del personal de manera sostenible, accessible, econòmica i segura, i reduir la sinistralitat viària.

    Finalment, és important parar atenció a tres articles de la futura Llei de Mobilitat Sostenible que impacten directament en les condicions dels desplaçaments laborals:

    · Article 26: Plans de mobilitat sostenible per a grans centres d'activitat.

    · Article 27: Plans de transport sostenible al treball.

    · Article 30: Planificació urbana per al foment de la mobilitat activa.

    La Llei de Mobilitat Sostenible ha d'establir un marc estable de participació social i en l'àmbit laboral, que involucre activament les delegades i els delegats sindicals, així com la representació legal de les treballadores i dels treballadors, dotant-los dels recursos i la formació necessaris que permeten una participació efectiva en la negociació i el seguiment d'acords que vinculen la mobilitat sostenible amb altres drets laborals.

    D'aquesta manera, es garantirà que les mesures de mobilitat responguen a les necessitats reals de les persones treballadores, i contribuïsquen a una mobilitat més justa que reduïsca les desigualtats socials i territorials.