Comisiones Obreras del País Valenciano | 20 noviembre 2024.

Desigualtat global i treball infantil

  • La mostra romandrà exposada a la seu de Nàpols i Sicília, 5, de València des del dia 7 d'octubre JMTD

En el marc de la setmana que commemora la Jornada Mundial pel Treball Decent, la Fundació Pau i Solidaritat PV comparteix amb l'actiu sindical de CCOO PV un recorregut per la exposició 'Actua contra el Treball Infantil' que tracta de sensibilitzar sobre les desigualtats globals al món del Treball actualment, amb la mirada en les més menudes.

25/09/2024.
Detall del cartell de l'exposició sobre l’explotació laboral infantil al món

Detall del cartell de l'exposició sobre l’explotació laboral infantil al món

El treball infantil continua sent un problema persistent en el món hui dia. Segons una enquesta realitzada per la OIT per a UNICEF, les últimes estimacions mundials indiquen que 160 milions de xiquets (63 milions de xiquets i 97 milions de xiquetes) es trobaven en situació de treball infantil a nivell mundial a principis de 2020. Un total de 79 milions de aquestes xiquets/es feien treballs perillosos que posaven directament en perill la seua salut, seguretat i desenvolupament.

El treball infantil és molt més freqüent en les zones rurals. En les zones rurals hi ha 122,7 milions de xiquets/es en situació de treball infantil en comparació amb 37,3 milions de xiquets/es en les zones urbanes. La prevalença del treball infantil en les zones rurals (el 13,9%) és quasi tres vegades superior a la de les zones urbanes (el 4,7%).

Les solucions passen per assegurar la protecció social per als xiquets/es i les seues famílies; garantir una educació gratuïta i de bona qualitat almenys fins a l'edat mínima d'admissió a l'ocupació; promoure el treball decent que permeta obtindre ingressos justos per als joves (per damunt de l'edat mínima legal per a treballar) i les persones adultes; garantir la legislació necessària per a protegir els xiquets/es, recolzada per mecanismes encarregats de l'aplicació de la legislació i per sistemes de protecció de la infància; entre altres.

Cal recordar que Comissions Obreres i per extensió, CCOOPV, estan alineades amb els Objectius de desenvolupament Sostenible que proposa l'Agenda 2030, i en concret, amb el ODS 8, el qual indica en la seua meta 8.7: Adoptar mesures immediates i eficaces per a eradicar el treball forçós, posar fi a les formes contemporànies d'esclavitud i el tràfic de persones i assegurar la prohibició i eliminació de les pitjors formes de treball infantil, inclosos el reclutament i la utilització de xiquets soldats, i, de ací a 2025, posar fi al treball infantil en totes les seues formes.

Amb aquesta exposició podrem apropar-nos a:

1. Què entenem per treball infantil

2. Les xifres actuals de xiquets/es en situació de treball infantil, desagregat per continents, per edat i per sexe

3. La vinculació entre les cadenes globals de valor i subministrament i el treball infantil

4. La realitat de la infància en situació de conflictes armats i catàstrofes naturals

5. Normativa internacional que protegeix els drets de la infància

6. Propostes d’acció per als governs i les persones contra el Treball Infantil

Es pot conéixer més d'aquestes i futures accions i activitats de Pau i solidaritat des de les xarxes socials de la Fundació (YouTube, facebook, X (antic Twitter), Instagram) i la seua pàgina web.