Comisiones Obreras del País Valenciano | 22 enero 2025.

Alacant acull la presentació de les 'Rutes de la memòria obrera'

    L'acte de presentació tindrà lloc el proper dimecres 27 de novembre, a les 19.30 hores, a la Seu Universitària Ciutat d'Alacant [c/ Ramón y Cajal, 4.] amb les intervencions de la secretària de la Dona de CCOO Alacantí-les Marines, Arancha Luque; del president de la FEIS, Pere Beneyto; dels historiadors Francisco Moreno i Carlos Salinas; i de la secretària general de CCOO PV, Ana García.

    18/11/2024.
    Presentació Rutes de la memòria obrera, volums I i II

    Presentació Rutes de la memòria obrera, volums I i II

    La Fundació d'Estudis i Iniciatives Sociolaborals (FEIS), promoguda per CCOO PV, està desenvolupant un projecte de recuperació de la memòria obrera del País Valencià que pretén documentar i difondre els principals episodis, escenaris i protagonistes de la lluita per la dignitat del treball i els drets dels treballadors durant la llarga nit de la dictadura i els anys de transició a la democràcia.  

    Els textos, profusament acompanyats d’imatges i mapes, ens apropen a la realitat de les lluites obreres que van acompanyar el naixement de les Comissions Obreres i que van acabar sent decisives en l’adveniment de la democràcia al conjunt de l’Estat espanyol. Fotografies, documents, biografies i testimonis es conjuminen amb la reconstrucció de processos de treball, històries empresarials i, fonamentalment, relats individuals i col·lectius de sacrifici de treballadores i treballadors, lluitant per la millora de les seues condicions de vida i de treball, alhora que reclamant les llibertats democràtiques per al conjunt de la ciutadania. El llibre convida a la ciutadania a passejar pels espais de treball i de lluita, com una mena de ruta turístico-cultural.

    Memòria del moviment obrer arrelada al territori

    En aquesta ocasió, la presentació en la seu universitària d'Alacant tindrà la intervencions dels coautors de capítol 'El movimiento asambleario en las comarcas del Vinalopó', Francisco Moreno i Carlos Salinas.

    La Fundació d'Estudis i Iniciatives Sociolaborals (FEIS), promoguda per CCOO PV, està desenvolupant un projecte de recuperació de la memòria obrera del País Valencià que pretén documentar i difondre els principals episodis, escenaris i protagonistes de la lluita per la dignitat del treball i els drets dels treballadors durant la llarga nit de la dictadura i els anys de transició a la democràcia.

    Els textos, profusament acompanyats d’imatges i mapes, ens apropen a la realitat de les lluites obreres que van acompanyar el naixement de les Comissions Obreres i que van acabar sent decisives en l’adveniment de la democràcia al conjunt de l’Estat espanyol. Fotografies, documents, biografies i testimonis es conjuminen amb la reconstrucció de processos de treball, històries empresarials i, fonamentalment, relats individuals i col·lectius de sacrifici de treballadores i treballadors, lluitant per la millora de les seues condicions de vida i de treball, alhora que reclamant les llibertats democràtiques per al conjunt de la ciutadania. El llibre convida a la ciutadania a passejar pels espais de treball i de lluita, com una mena de ruta turística i cultural.

    Memòria del moviment obrer arrelada al territori

    En aquesta ocasió, la presentació en la seu universitària d'Alacant tindrà les intervencions dels coautors de capítol 'El movimiento asambleario en las comarcas del Vinalopó', Francisco Moreno i Carlos Salinas.

    Fins ara s’han publicat dos volums en els quals s'arrepleguen una sèrie de rutes de memòria obrera que reivindiquen la centralitat de la lluita sindical en la conquesta de la democràcia i poden utilitzar-se tant de documentació complementària per a itineraris urbans com de guia docent en centres educatius, funcions totes dues avalades per la legislació nacional i autonòmica en matèria memorialista i educativa que ara la Generalitat de PP-VOX pretén eliminar en un intent de blanquejar el franquisme.

    Les rutes de la memòria obrera, de les quals fins al moment s'han documentat 12 episodis a càrrec d'un equip de qualificats historiadors, descriuen i contextualitzen les condicions de vida i treball en la nostra Comunitat durant la segona meitat del segle XX, analitzant la ubicació dels principals centres fabrils, la situació de les relacions laborals i l'emergència d'un nou moviment sindical, les seves estratègies de protesta i proposta, construcció de lideratges i xarxes de solidaritat, etc., aportant en cada cas informació gràfica i testimonial, cartografia i fonts documentals.

    Es tracta, en definitiva, de rescatar part d'aquesta memòria col·lectiva i oferir un relat alternatiu, un relat social, dels carrers que trepitgem i els espais que habitem. Si dedicàrem el primer llibre d'aquesta sèrie a alguns dels llocs de memòria obrera més significatius de la nostra Comunitat (Vall d'Uixó, Port de Sagunt, Bunyol, València, Alcoi, Elda...), en el segon volum se centra en dimensions menys transitades d'aquesta, de caràcter tan transversal (gènere, emigració, seguretat laboral) com sectorial (arts gràfiques, sanitat) i generacional, amb referència a episodis de resistència corresponents a cadascuna de les dècades en què es va prolongar la dictadura.

    Són 12 històries que malgrat situar-se en temps i espais diferents no constitueixen episodis estancs de la lluita obrera sinó que, per poc que reflexionem podrem identificar els traços i trossos del fràgil i dens ordissatge que va teixint el fil roig de la solidaritat, connectant sovint les trajectòries dels qui arreu lluiten per la dignitat del treball i de les persones treballadores, configurant entre tots el relat coral de la memòria obrera i democràtica que ens interpel·la, ara i adés, amb l’imperatiu ètic d’un vers de Cernuda: “Recorda-ho tu i recorda-ho als altres!”.