Comisiones Obreras del País Valenciano | 18 diciembre 2024.

Presentació

Les 'Rutes de la memòria obrera' arriben a Alacant

    La Sala “Miguel Hernández” de la Universitat d'Alacant va acollir recentment la presentació del projecte 'Rutes de la memòria obrera', que els seus dos primers volums publicats fins al moment inclouen 12 episodis especialment significatius de la reconstrucció del moviment obrer i sindical del País Valencià.

    04/12/2024.
    Presentación del proyecto 'Rutas de la memoria obrera' en la Universad de Alicante

    Presentación del proyecto 'Rutas de la memoria obrera' en la Universad de Alicante

    L'acte va ser presentat per Arancha Luque, secretària de Dona, Igualtat i Formació de CCOO a l'Alacantí-les Marines i va comptar amb la intervenció de la secretària general de CCOO PV, Ana García; del president de la Fundació d'Estudis i Iniciatives Sociolaborals, Pere J. Beneyto i de dos dels historiadors que han participat en el projecte, Francisco Moreno i Carlos Salinas.

    Des de perspectives diferents, però complementàries, les diferents intervencions van presentar tant els objectius del projecte promogut per FEIS i CCOO PV com els seus principals continguts i aportacions.

    El president de la FEIS, Pere Beneyto va explicar que l'objectiu del projecte era documentar i difondre els principals episodis, escenaris i protagonistes de la lluita obrera en la nostra Comunitat durant la llarga nit de la dictadura i la transició a la democràcia, en compliment del que la Llei 20/2022 de Memòria Democràtica defineix com el “deure ineludible” de conéixer i divulgar la trajectòria i sacrificis dels moviments col·lectius i persones individuals que van participar en la lluita pels seus drets i per la llibertat de tots.

    En la seua intervenció, la secretària general de CCOO PV va reivindicar el paper polític del sindicat en la transició de la dictadura cap a la democràcia, i el protagonisme imprescindible de les veus de la classe treballadora en la reconstrucció de la memòria obrera. García va valorar el projecte, que contextualitza les condicions de vida i treball en la segona meitat del segle XX, les relacions laborals i l'emergència del moviment sindical, les estratègies de protesta i la construcció de lideratges i xarxes solidàries.

    El primer volum de les ‘Rutes de la memòria obrera’ està dedicat a alguns dels nuclis industrials que van ser escenari d'importants moviments de resistència obrera al nostre País (de la Vall d'Uixó a Elda-Elx, passant per Port de Sagunt, Alcoi, Bunyol i València), mentre que en el segon s'analitzen altres dimensions de la lluita sindical i democràtica (emigració, igualtat de gènere, salut laboral, defensa de l'ocupació…), amb referència a conflictes concrets (Llíria, València, Ibi, Alzira) registrats durant la dictadura.

    L'acte va posar de manifest l'existència d'un fil roig de solidaritat obrera i resistència sindical en la defensa de la dignitat del treball i de les persones treballadores, configurant un relat coral que ens interpel·la a tots amb l'imperatiu ètic d'un vers de Cernuda: “Recorda-ho tu i recorda-ho a uns altres!”.