Comisiones Obreras del País Valenciano | 22 enero 2025.

VII PACTE PER L'OCUPACIÓ A LA CIUTAT DE VALÈNCIA

València continua creant ocupació, però amb una clara tendència a la terciarització

    L'estudi realitzat pel Gabinet Tècnic de CCOO PV mostra que la ciutat de València aferma la seua capacitat de creació d'ocupació, però és necessària una actualització de les rendes salarials.

    30/12/2024.
    El creixement de l'ocupació es concentra en els sectors de serveis i indústria.

    El creixement de l'ocupació es concentra en els sectors de serveis i indústria.

    A la ciutat de València, segons les dades del 3r trimestre de 2024, hi ha 409.700 persones ocupades. Així doncs, en l'últim any s'han creat 23.100 llocs de treball, la qual cosa suposa un increment de llocs de treball del 6,0 %. El nostre municipi ha creat ocupació en els últims anys, i això mostra una situació diferencial amb la resta d'àmbits considerats, ja que en l’àmbit provincial l'ocupació ha disminuït en termes interanuals un 1,4 %, en l'àmbit autonòmic s'ha donat una disminució d l’1,1 %, i en l’estatal l'ocupació ha augmentat un 1,8 %.

    El creixement de l'ocupació es concentra en els sectors de serveis i indústria. En les activitats del sector serveis el nombre d'ocupacions ha augmentat en 23.100 en relació a l'any anterior (un 7,44 %), i en la indústria l'increment ha sigut de 16.000 (un 41,67 %). En l'agricultura l'ocupació ha descendit en 1.500 (40,54 %), i en la construcció el descens ha sigut de 4.500 (18,52 %).

    Pel que fa al sector serveis, en el qual s'ha donat el major creixement de l'ocupació, les branques d'ocupació en les quals s'ha donat un major creixement són l'hostaleria amb 12.400 ocupacions més (un 30,7 % d'increment respecte a 2023), les activitats sanitàries i Seguretat Social amb un creixement de 8.000 ocupacions (un 23,8 %), les activitats artístiques, recreatives i d'entreteniment amb 2.200 ocupacions més (10,9 %), i informació i comunicacions amb 6.200 ocupacions més (12,6 %).

    D'altra banda hi ha activitats econòmiques de la ciutat en les quals ha disminuït el nombre d'ocupacions en relació a 2023: educació, amb 11.300 ocupacions menys (un descens del 41,0 %), comerç a l'engròs amb 13.400 ocupacions menys (un descens del 45,1 %), activitats financeres i d'assegurances amb 3.400 ocupacions menys (descens del 4,6 %), i Administració pública, defensa i seguretat social amb 3.100 ocupacions menys (un descens del 2,6 %).

    La major part de l'ocupació creada és treball per compte d'altre, el qual augmenta en 31.600 en relació a 2023, mentre que l'ocupació autònoma s'incrementa en 1.400. Les ocupacions en una altra situació laboral disminueixen en 5.600.

    L'ocupació per compte d'altre representa la major part de les ocupacions a la ciutat de València: de les 409.700 persones ocupades el 83,0 % treballen per compte d'altre (34.800 assalariats/ades). D'aquesta manera, en el tercer trimestre de 2024 el mercat de treball de la ciutat de València va mostrar una tendència favorable quant a ocupació, taxa d'activitat i fins i tot taxa d'atur.

    Segons les dades de l'Enquesta de població activa (EPA), en el tercer trimestre de 2024, hi havia 44.800 persones en situació de desocupació a la ciutat de València amb una taxa d'atur del 9,9 %, clarament inferior a la d'un any abans (12,5 %), però juntament amb una població activa clarament superior, per la qual cosa es continua generant un nivell de demanda que afavoreix l'ocupació, especialment en les activitats del sector serveis.

    Un any més, destaca la tendència a la terciarització de l'ocupació a la ciutat de València, un procés que ve des de lluny, que sembla accentuar-se, i que s'observa en el fet que el pes de les activitats de serveis sobre l'ocupació total siga cada vegada major. És evident que una part important d'aquesta dinàmica s'explica per la demanda externa i fonamentalment per l'increment del nombre de turistes. Bona part de la creació d'ocupació a la ciutat de València s'explica per aquest fenomen.

    En tot cas cal parar atenció a les característiques de l'ocupació terciària i al canvi en les condicions laborals que això suposa. D'altra banda, tot això ocorre en un context econòmic incert, per la pèrdua de poder adquisitiu de les rendes del treball degut als períodes de forta inflació que recentment ha patit la nostra economia.

    Per això és necessària la prudència respecte a les perspectives del panorama laboral, ja que hi ha molts factors que poden alterar-lo a curt termini, entre aquests l'evolució de la guerra a Ucraïna, les fortes variacions en què els últims anys han tingut els components més volàtils de l’IPC. Recentment els bancs centrals han aplicat reduccions en els tipus d'interés, però està per veure l'efecte dinamitzador d'aquesta mesura.

    En tot cas, és necessària una actualització de les rendes salarials amb la finalitat que es recupere la capacitat adquisitiva perduda en els últims anys. És una cosa que reclamem des de CCOO PV en primer lloc com a criteri de justícia social, però també per ser el consum privat un component fonamental de la demanda, i, per tant, necessari per al creixement econòmic i l'ocupació.