Comisiones Obreras del País Valenciano | 19 mayo 2024.

La Plataforma per la Reversió del Vinalopó inicia una recollida de signatures

    Ciutadania organitzada d'Elx, de Crevillent, d’Asp, el Fondó de les Neus i dels Frares, farà campanya a peu de carrer i de manera virtual per plasmar la reivindicació veïnal, i denunciar que el Govern valencià mantinga a mans privades aquest departament de Salut.

    04/03/2024.
    Concentració posterior a la roda de premsa

    Concentració posterior a la roda de premsa

    La Plataforma per la Reversió del Vinalopó, persones usuàries del departament de Salut del Vinalopó d'Elx/Elx-Crevillent i que abasta també les poblacions d'Asp, el Fondó de les Neus i el Fondó dels Frares, ha realitzat una roda de premsa a les portes de l'Hospital del Vinalopó per a informar la ciutadania de l'inici d'una campanya de recollida de signatures per a exigir al Govern valencià la reversió a la gestió pública d'aquest hospital i els seus centres de salut.

    Es tracta de l'únic departament de Salut de tota la Comunitat Valenciana en el qual la seua gestió està a mans d'una empresa privada, Ribera Salud, que s'ha quedat fora de les reversions a la gestió pública de la Generalitat Valenciana com sí s'han executat en la resta d'hospitals, la qual cosa suposa que una part de la ciutadania tinga unes condicions diferents a la resta de la població en el seu dret d'accés a una sanitat de qualitat i pública.

    En la roda de premsa han comparegut Teresa Boix, en representació del moviment veïnal de Crevillent; Ana Miralles, d'Asp; Gemma Misas, del Fondó de les Neusi i Carmen Palomar, d'Elx.

    La Plataforma ha reivindicat l'exigència a la Generalitat Valenciana de revertir aquest departament de Salut i que passe a ser la seua gestió cent per cent pública, perquè, com han manifestat: “la salut no pot obeir a interessos econòmics d'una empresa privada”.

    “No entenem per què ens hem de quedar amb una sanitat de gestió privada, un greuge comparatiu amb la resta de ciutadans de la Comunitat Valenciana que sí que gaudeixen d'una atenció sanitària cent per cent pública”, ha recordat Boix i ha assenyalat els problemes que presenten els centres de salut d'aquest departament on les cites en atenció primària es demoren més d'un mes, el canvi continu de metges de capçalera o la dada molt significativa que demostra el minvament de les plantilles i la sobrecàrrega de treball dels professionals com és el cas dels cinc pediatres dels quals disposa l'Hospital del Vinalopó davant dels quinze pediatres de l'Hospital General d'Elx i que atén 1.500 xiquets i xiquetes menys”.

    Ana Miralles, d'Asp, ha explicat que “és impossible concertar una cita en atenció primària perquè tanquen la cita online o vas al taulell i et donen cita per a un mes o fins i tot dos mesos. I ha assegurat que “si a aquesta comunitat s'estaven executant les reversions a la gestió pública de tots els hospitals privatitzats, pensàvem que aquest hospital també passaria a tindre una gestió pública. No entenem la comunicació del conseller de Sanitat, Marciano Gómez, que decideix prorrogar la concessió a l'empresa privada. L'única cosa que demanem és que s'acabe la gestió privada i que qui vulga un hospital privat que el pague”.

    Misas, del Fondó de les Neus, ha assegurat que “no arribem tard amb aquesta petició, el Govern valencià està a temps de canviar d'opinió i dur a terme aquesta reversió perquè deixem de tindre els problemes que té aquesta ciutadania per tindre un codi postal diferent. És per això que iniciem la recollida de signatures en totes les poblacions afectades, anirem als mercats, a les places i on faça falta perquè tant usuaris com ciutadania en general se sume a aquesta petició que és de justícia”.

    “La reversió ha de començar ja, el 31 de maig, perquè puga ser efectiva, ordenada i eficient. No solament volem la reversió, volem que es faça de manera responsable i adequada, és un procés complicat i llarg, que ha de comptar amb participació ciutadana perquè la reversió arribe en condicions l’any 2025. La ciutadania vol participar d'aqueix procés i vigilar que no arribem amb un sistema d'informació incompatible, laboratoris externalitzats o plantilla insuficient”, ha assenyalat Palomar.

    “Per a la Plataforma, la Conselleria de Sanitat ha faltat a la seua obligació de controlar i d’assegurar una qualitat assistencial en aquest departament i l'opacitat de l'empresa gestora, Ribera Salud, fa quasi impossible saber la destinació dels nostres impostos per a una sanitat de qualitat. És urgent que s'inicien els tràmits per a arribar en condicions l'any que ve a la reversió a la gestió pública perquè és una qüestió de salut i d'accés igualitari a uns serveis sanitaris que haurien de ser un dret públic”, ha conclòs Carmen Palomar.

    Moviment veïnal, associatiu i organitzacions

    La plataforma la integren persones usuàries d'aquest departament de Salut, així com associacions, organitzacions i ciutadania en general, que està preocupada per l'anomalia que suposa la decisió del Govern valencià de mantindre a mans privades la seua gestió. D'aquesta manera, formen part de la Plataforma: Federació d’associacions de veïns de Crevillent QANAT, Asociación feminista Isabel Alfonso Candela de Crevillent, Acord per Guanyar, Plataforma de Afectados por la Hipoteca Elx-Crevillent, Elx en Moviment, Intersindical, PSOE, Compromís, IU, PCPV, CCOO, UGT, Assemblea 8-M Elx, Podem, Federación de Asociaciones Vecinales de Elche, El Margalló - Elx, AAVV Toscar i carrers adjacents, Esquerra Republicana de Crevillent, L'Esquerra de Crevillent i Hoac Elx.

    Enlaces relacionados
    Enlaces relacionados