Comisiones Obreras del País Valenciano | 15 enero 2025.

ESCOLA D'ESTIU DE CCOO PV

CCOO PV aposta per una transició tecnològica justa, compatible amb els drets laborals i socials

    Davant dels canvis tecnològics i energètics que estan transformant el sistema productiu, tindrem un mercat laboral amb degradació de les condicions de treball? Serà l’ocupació un bé escàs i mal remunerat? Quin tipus de societat volem? Són algunes de les qüestions que s’han posat damunt la taula a l’Escola d’Estiu de CCOO PV, que dedica la seua XXIV edició a abordar les transformacions del món del treball en els àmbits tecnològics i de canvi climàtic, que tenen i tindran un impacte directe en la quantitat i en la qualitat de l’ocupació.

    19/09/2019.
    Inauguració de l'Escola d'Estiu de CCOO PV.

    Inauguració de l'Escola d'Estiu de CCOO PV.

    El secretari general de CCOO PV, Arturo León, que ha inaugurat l’Escola, ha assenyalat que aquests canvis requereixen una transició justa, compatible amb la sostenibilitat mediambiental i amb la participació dels treballadors i de les treballadores, de manera que cap persona se’n quede fora i puga adaptar-s’hi. “No ens neguem al canvi, però aspirem a participa-hi. L’objectiu és anar a una societat més justa i avançada socialment”.

    Reptes per a la igualtat

    Després de la posada en comú de les conclusions dels grups de treball, ha arribat el torn de la ponència de Carmen Castro, doctora en economia i experta en polítiques de gènere, que ha aprofundit en els postulats de l’economia feminista per impulsar un canvi just de societat. Una teoria crítica amb els fonaments de l’economia ortodoxa o de mercat, que pretén visibilitzar la immensa quantitat de treball humà no pagat, precari i ocult. És el que Castro anomena l’economia reproductiva, i abraça les cures i totes les tasques imprescindibles per al funcionament de la vida, majoritàriament desenvolupades per dones.

    Castro advoca per subvertir aquest escenari i que les cures emergisquen com una necessitat social: “L’Estat encara ubica la responsabilitat de les cures en les famílies i no en l’àmbit públic. No assumeix la necessitat de crear ocupació i serveis per a atendre aquesta necessitat”. La raó d’aquesta negligència és que el sistema de divisió sexual del treball segueix funcionant, amb la persistència de bretxes de gènere en les cures que afecten la qualitat en l’ocupació i el repartiment del treball remunerat. L’economista creu necessari incloure les cures com a dret fonamental de les persones, en el marc constitucional.

    La ponent ha recordat que els canvis tecnològics impliquen una reorganització dels temps i de les formes de treball, “el risc és que el context ideològic neoliberal no és favorable per als drets socials”. No obstant això, és possible reorientar l’economia productiva i incloure-hi sectors i ocupacions que aporten valor a la lògica de la vida. Uns sectors relacionats amb les cures que a països com Suècia representen el 40 % del PIB (a Espanya només el 2 %).

    Per a Castro, s’ha de contrarestar els efectes perniciosos del marc legislatiu neoliberal. “La fragmentació laboral i la connectivitat ens porta a jornades interminables. Hem de plantejar-nos la necessitat de reduir el temps laboral, és la via inicial per al repartiment de treball. Si no, no és possible tindre vides sostenibles”.

    Pacte social per la innovació

    La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha intervingut a l’Escola d’Estiu de CCOO PV amb la ponència titulada ‘Pacte social per la innovació: sumar tots per aprofitar aquestes oportunitats’. Pascual ha apostat per impulsar una estratègia de talent per a construir un territori líder, amb ocupacions de millor qualitat i millors salaris.

    Pascual ha ressaltat que tots els sectors necessiten disposar de recursos humans qualificats, i ha convidat els agents socials a incorporar-se al Pacte social per la innovació, que la seua Conselleria té previst posar en marxa. Un Pacte que té com a eixos la bretxa digital, la retenció del talent i la millora de la digitalització del teixit productiu. “Ha de funcionar implicant a tots: administracions, universitats, organitzacions empresarials, sindicats, emprenedors i partits polítics”, ha apuntat. Segons ha anunciat Pascual, la primera reunió d’aquest pacte seria pel mes de desembre.