Comisiones Obreras del País Valenciano | 15 enero 2025.

“Un instrument per a ajudar a la transformació social, econòmica, laboral i cultural”

  • XXVI edició de l’Escola d’Estiu de CCOO PV ‘Fons europeus i cohesió territorial’

La trobada de formació sindical està dedicada a analitzar l’afectació dels fons europeus i com poden contribuir en els nostres sectors econòmics, serveis, i ocupació. Ponents procedents de l’àmbit sindical i de l’Administració autonòmica aprofundiran en els seus mecanismes i en la participació de CCOO en el marc del diàleg social.

15/09/2022.
Manuela Pascual.

Manuela Pascual.

La secretària de Formació Sindical i per a l’Ocupació de CCOO PV, Manuela Pascual, ha inaugurat avui la XXVI Escola d’Estiu de CCOO PV, que reuneix un centenar de persones al centre El Teularet (Énguera, València).

Pascual ha presentat els seus objectius i ha destacat la importància dels fons europeus, un instrument temporal d’estímul i de finançament mai posat en marxa amb anterioritat per Europa (750 milions d’euros). “Si s’apliquen en les línies marcades, ajudaran a una transformació social, econòmica, laboral i cultural”.

El programa de la primera jornada ha començat amb la ponència de Javier Arribas, adjunt a la Secretaria de Transicions Estratègiques i Desenvolupament Territorial de CCOO, qui ha exposat un context introductori dels fons Next Generation.

Arribas ha explicat com sorgeixen aquests fons i com poden ajudar (o posar-se en risc) en les circumstàncies geopolítiques i econòmiques actuals (guerra a Ucraïna, tensió EUA-Xina, canvis profunds en els models comercials, etc.).

A continuació, el director general de Coordinació de l'Acció del Govern, Juan Ángel Poyatos, ha exposat quina afectació tenen els fons en la nostra autonomia i com els fons Next Generation són una gran aposta de la UE per a abordar una gran crisi de manera solidària.

El ponent ha assenyalat com des de la Generalitat, a través de l’Oficina Valenciana per a la Recuperació, s’estan gestionant aquests grans recursos, en quins projectes s’estan invertint i com pretenen transformar la nostra economia i societat.

A continuació, l’Escola ha previst un treball de grups on s’han desenvolupat les idees exposades al llarg de la primera jornada.

La sessió de la vesprada ha començat amb la ponència de Rocio Briones, directora general de Formació i Ocupació de Labora, sobre 'Mecanismes de recuperació i resiliència al País Valencià'. La ponent ha explicat que des del 2015 han anat "de l'emergència a l'estratègia" per a canviar la idea de l'imaginari col·lectiu i demostrar que el servei públic d'ocupació és útil tant per a trobar una oportunitat com per a millorar l'ocupabilitat. "L'execució dels fons europeus estructurals del programa operatiu regional ha sigut clau per a aconseguir la situació actual i poder abordar els reptes del mercat de treball actual" ha afirmat.

Després de la ronda de preguntes a la ponent s'ha realitzat una nova sessió de treball per grups, amb la qual ha finalitzat la primera jornada de l'Escola.