Comisiones Obreras del País Valenciano | 30 junio 2024.

'El segle de Marcelino Camacho' a Gandia

    Amb aquesta exposició, CCOO PV vol reconéixer la figura de Marcelino Camacho com a símbol, tant per a les Comissions Obreres com per a la lluita per les llibertats democràtiques i contra la dictadura. Un exercici de memòria històrica, que recorre tot el segle XX, i apel·la al món del treball i al paper del moviment obrer en la consecució dels drets de ciutadania. 

    03/06/2024.
    Panells de l'exposició

    Panells de l'exposició

    La sala B de la Casa de Cultura de Gandia va acollir al mes de maig l'exposició  'El segle de Marcelino Camacho'. La mostra, organitzada en espais narratius diferents, ofereix, a través de la figura de Marcelino, una panoràmica que l'historiador anglés Eric J. Hobsbawm va anomenar el “curt segle XX”, que, en aquest cas, es desenvolupa des del context històric en el qual va nàixer Camacho fins als primers anys de la dècada dels noranta. Aquesta cronologia apel·la la centralitat del treball i el paper del moviment obrer en la consecució dels drets de ciutadania; és a dir, dels drets socials i també dels drets civils i polítics.

    L'acte inaugural de la mostra tingué la presència i participació de la secretària general de CCOO PV, Ana García; del secretari general de la UI la Ribera-la Safor, Andrés Bermejo; del secretari de Cultura de CCOO PV, Santi Mateu; de l'exsecretari general de CCOO PV, Antonio Montalbán i de Paco Román, de la Federació de Pensionistes en la Ribera-la Safor. A l'acte també va acudir la tinenta d'alcalde, Alicia Izquierdo; l'exsecretari general de la Ribera la Safor, Josep Miquel Tomás i Marrades i la responsable d'Igualtat de Pensionistes CCOO, Martha Domenech.

    A la presentació organitzada per la Secretaria de Cultura de CCOO PV en col·laboració amb Pensionistes de la UI la Ribera-la Safor, es va glossar la figura de Marcelino i la seua lluita per la classe obrera, des de la comuna convicció que en aquests temps incerts la seua veu és més necessària que mai "Ni ens van domar, ni ens van doblegar ni ens domesticaran".

    La mostra ha estat adaptada per al País Valencià per la Secretaria de Cultura de CCOO PV, amb la col·laboració de la Fundació d’Estudis i Iniciatives Sociolaborals (FEIS) de CCOO PV, en el marc de les accions per la recuperació de la memòria històrica i de la recent commemoració del centenari del naixement de Camacho.

    La petjada d’un símbol

    Marcelino Camacho Abad (1918-2010) va ser protagonista i testimoni d’un llarg i agitat segle. Un segle que va des de les vagues generals de 1916 i 1917 i el posterior ‘Trienni Bolxevic’ a Espanya, fins al capitalisme de la globalització. Camacho va viure la Segona República i la Guerra Civil, les presons franquistes i el rigor de l’exili, la clandestinitat i els esforços per a organitzar, com a dirigent sindical, les Comissions Obreres contra la dictadura. Va ser secretari general del sindicat des de la seua legalització fins a 1987 i president des d’aqueixa data fins a 1996. Militant comunista, va formar part de la direcció del PCE i del Consell Polític Federal d’Izquierda Unida.

    Aqueix llarg segle és el segle dels drets del treball, reflectits en les constitucions de 1931 i 1978. Drets del treball convertits en drets de ciutadania social. El moviment obrer ha lluitat i lluita pels drets democràtics, pels drets de ciutadania civil i política. L’exposició mostra aquest recorregut històric mitjançant la figura central de Marcelino Camacho.