Comisiones Obreras del País Valenciano | 27 julio 2024.

El personal del transport sanitari en ambulància exigeix salaris i condicions dignes

    CCOO denuncia que aquest servei públic externalitzat està consolidat en el seu baix cost i en les males condicions de les plantilles, que poden realitzar fins a 60 hores extra mensuals. Els sindicats reclamen un conveni digne per al sector, que afecta 2.000 treballadors, per deixar de ser el personal low cost de la sanitat valenciana.

    12/06/2024.
    Mobilització en la Conselleria de Sanitat.

    Mobilització en la Conselleria de Sanitat.

    CCOO ha convocat hui, juntament amb UGT i CSIF, una concentració de treballadors i treballadores del transport sanitari en ambulància de la Comunitat Valenciana davant la Conselleria de Sanitat. S'inicia així un procés de mobilitzacions, amb l'objectiu de reivindicar un conveni col·lectiu digne per al sector. Després de més de sis mesos de negociació, la patronal i les seues principals empreses, que presten servei per a la sanitat pública, segueixen sense realitzar cap proposta que puga facilitar un acord.

    El servei d'ambulàncies de la Conselleria de Sanitat es va adjudicar l'estiu de 2022 per un període de 4 anys. Les mateixes empreses que van licitar lliurement i a les quals se'ls va tornar a adjudicar el servei, neguen ara a les treballadores i als treballadors el seu dret a revaloritzar els seus salaris i a millorar les seues condicions laborals. La patronal ni tan sols ofereix el molt insuficient increment del 3 % anual al qual es van comprometre amb la Conselleria de Sanitat quan els van adjudicar el servei.

    El personal del sector està subsistint amb salaris d'entre 1.050 euros i 1.200 euros nets per 40 hores setmanals de treball, segons categories. Les plantilles es mantenen gràcies a la desproporcionada, i ara declarada il·legal, quantitat d'hores d'excés que es realitzen, arribant a les 60 hores extres mensuals en alguna província. CCOO qualifica aquesta situació com a insostenible, perquè aquests salaris no són concordes a la formació i responsabilitat requerides, ni a les jornades de treball realitzades.

    CCOO, UGT i CSIF exigeixen l'equiparació salarial amb la resta de comunitats autònomes, on es cobra, només per conceptes fixos, entre un 15 % i un 45 % més (15 % Castella-la Manxa i Múrcia, 25 % Catalunya, 30 % Navarra, 35 % País Basc i 45 % Madrid).

    “La ciutadania valenciana no mereix que un servei públic essencial estiga consolidat en el seu baix cost i en les males condicions laborals de la plantilla”, ha assegurat Francisco Gimeno, de la Federació de Serveis a la Ciutadania (FSC CCOO PV). És més, “altres autonomies ja van emprendre el camí de la gestió directa mitjançant diferents models”, ha afegit. Considera el responsable de negociació col·lectiva que s'externalitza el servei, no per optimitzar-lo, sinó per abaratir-lo, a costa d'explotar els treballadors i les treballadores.

    “Aquesta no pot ser la via. Les condicions laborals no poden continuar degradant-se més. Els més de 2.000 treballadors i treballadores del sector han arribat al seu límit i mereixen salaris concordes a la seua formació i dedicació”, ha manifestat.