Comisiones Obreras del País Valenciano | 30 junio 2024.

Les ‘Rutes de la Memòria Obrera’ arriben a Ibi: la tragèdia laboral de 1968 al poble dels joguets

  • 20 de juny, a les 19.30 hores, en el Centre Social Polivalent d'Ibi (carrer Dr. Ferran, 5).

Presentació del segon volum de ‘Rutes de la Memòria Obrera II’ a Ibi (Alacant), localitat protagonista d’un dels episodis. Aquest projecte editorial, que recupera la memòria obrera del País Valencià, documenta el major accident laboral del franquisme i les dures condicions de treball sobre les quals s’estava construint l’incipient desenvolupisme industrial. 

14/06/2024.
Rutes de la Memòria Obrera II

Rutes de la Memòria Obrera II

Continua el cicle de presentacions de la segona edició d'aquest treball editorial de la Fundació d’Estudis i Investigacions Sociolaborals (FEIS). Un projecte de recuperació de la memòria obrera del País Valencià amb l’objectiu de documentar i difondre els principals episodis, escenaris i protagonistes d’aqueixa lluita, durant el franquisme i la Transició.

Aquesta obra pretén valorar els nostres ‘llocs de memòria’, com a conjunt d’espais, físics o simbòlics, en els quals s’expressa la memòria col·lectiva d’una comunitat. Un retrat social, dels carrers i places que habitem, recuperant la memòria dels qui allí treballaren i lluitaren. 

El major accident laboral del franquisme

En aquest segon volum, les autores i els autors han volgut centrar-nos en les dimensions menys transitades d’aquesta memòria obrera. És el cas del capítol dedicat al major accident laboral del franquisme: l’explosió, a l’agost de 1968, de la fàbrica pirotècnica Mirafé a Ibi que va causar 33 morts, la majoria dones i xiquets.

Amb el títol ‘Ibi 1968: Tragedia laboral en el pueblo de los juguetes’, el llibre explica com el desenvolupisme industrial iniciat durant els anys seixanta va generar importants moviments migratoris i greus problemes, en un mercat de treball amb escassa regulació legal i cobertura social. Allò va provocar, en ocasions, dramàtiques conseqüències, com el cas que s’analitza: la terrible explosió de la fàbrica pirotècnica. 

L’explosió va posar de manifest les dures condicions de treball i les misèries, materials i morals, sobre les quals s’estava desenvolupant el caòtic procés d’industrialització impulsat pel franquisme. 

Presentació

En l’acte de presentació intervindran: Vicente García Pascual (exalcalde), Manuela Pascual Ruiz (CCOO PV), María José Martínez Tribaldos (Arxiu Municipal), Pere J. Beneyto Calatayud (Universitat de València), José Ramón Valero Escandell (Universitat d'Alacant) i Sergio Carrasco Martínez (alcalde).