Comisiones Obreras del País Valenciano | 30 junio 2024.

L'Escola de Joves Sindicalistes de CCOO PV ha analitzat el problema de l'habitatge i la precarietat de l'ocupació

    L'espai formatiu de CCOO PV, que s'ha celebrat durant tres dies a Bunyol (València), ha abordat la cronificació de la precarietat juvenil i la necessitat d'establir polítiques estructurals que revertisquen un problema que afecta tota la societat en el seu conjunt.

    17/06/2024.
    Participants de la XXIII Escola de Joves Sindicalistes Isidro Llopis de CCOO PV.

    Participants de la XXIII Escola de Joves Sindicalistes Isidro Llopis de CCOO PV.

    La XXIII Escola de Joves Sindicalistes Isidro Llopis de CCOO PV s'ha celebrat durant els dies 14, 15 i 16 de juny a Bunyol. Un espai on joves sindicalistes de tot el territori valencià s'han format, han compartit experiències i han debatut sobre assumptes d'interés. En aquesta edició es tractat el problema de l'accés a un habitatge digne i l'ocupació estable i de qualitat.

    La inauguració de l'Escola ha sigut a càrrec de la secretària general de CCOO PV, Ana García Alcolea; del secretari de Joventut de CCOO estatal, Adrià Junyent, i de la seua homòloga en CCOO PV, Rocío Pascual.

    L'accés a l'habitatge condiciona totalment la vida de les persones joves treballadores. “Volem emancipar-nos en condicions dignes, però per a això necessitem uns preus del lloguer que puguem pagar i eliminar la precarietat laboral a la qual ens enfrontem. No demanem res que no haja demanat cada generació jove en el seu context històric, però res d'això està garantit hui dia”, ha assenyalat Rocío Pascual, secretària de Joventut i Noves Realitats del Treball de CCOO PV.

    Segons l'estudi realitzat pel gabinet econòmic de CCOO, fins als 38 anys la joventut no arriba a aconseguir de manera majoritària el paquet d'autonomia personal: l'emancipació i una ocupació de qualitat. Els informes coincideixen en el diagnòstic, la precarietat juvenil es cronifica i ja no afecta només a les persones joves.

    Per a CCOO PV, la precarietat laboral i aquestes pitjors condicions materials han de ser enteses com un problema de la societat en el seu conjunt i, per tant, es necessiten polítiques públiques estructurals per a revertir aquesta situació.

    L'Escola també ha abordat la necessitat d'una xarxa de transport públic eficaç, que incorpore criteris d'accessibilitat universal i electrificació per a reduir la petjada de carboni. “Necessitem una xarxa que ens connecte i ens cohesione, no sols per a desenvolupar els nostres projectes de vida als pobles sinó també per a acudir a serveis públics, estudiar o treballar o per a anar-nos-en de vacances. D'això també depén la nostra qualitat de vida”, ha explicat Pascual.

    Aquesta trobada formativa de CCOO PV dona eines a delegats i a delegades joves perquè continuen millorant les condicions laborals en els centres de treball i pretén ser un espai de participació a l'afiliació jove de CCOO, que moltes vegades té dificultats per a presentar-se a unes eleccions sindicals per la mateixa precarietat laboral.

    L'Escola ha comptat amb la presència de joves procedents de tots els sectors, que han explicat com aconsegueixen més drets des de les seccions sindicals o des dels comités d'empresa.

    L'Escola ha sigut clausurada pel secretari general de CCOO Comarques de l'Interior, Manolo Montaner, i el secretari de Joventut en aquestes comarques, Gabriel Hernández.

    “Sense una joventut organitzada, seguirem amb la inèrcia de la pèrdua dels nostres drets. Si alguna cosa tenim clar és que si no es lluita pels drets, es perden. La mobilització i l’organització col·lectiva de la joventut és clau per a millorar la nostra situació”, ha conclòs Rocío Pascual.