Comisiones Obreras del País Valenciano | 30 junio 2024.

La Plataforma per l’Ensenyament Públic convoca concentracions contra l’aprovació de la Llei de “llibertat educativa”

    Les concentracions seran dijous 27 de juny, el dia que s’aprovarà la Llei, a les 18 h a Alacant, València i Castelló

    19/06/2024.
    Concentracions 27 juny contra l'aprovació de la Llei educativa de PP i VOX

    Concentracions 27 juny contra l'aprovació de la Llei educativa de PP i VOX

    La Plataforma per l’Ensenyament Públic, convocant de la vaga del 23 de maig en educació, fa una crida a la comunitat educativa i al conjunt de la societat valenciana a participar massivament de les concentracions convocades per a expressar el rebuig a una llei que només pretén arraconar el valencià de l’ensenyament.

    Les concentracions es faran als llocs següents, a les 18 h, dijous 27 de juny de 2024:

    - Alacant, Casa de les Bruixes (Av. del Dr. Gadea, 10)

    - Castelló, Casa dels Caragols (C/ Major, 78)

    - València, Palau de la Generalitat (Pl. Manises)

    L’aprovació d’aquesta llei és un atac greu a l’ensenyament en valencià perquè:

    1.- Es prohibeix l’ús vehicular del valencià a les comarques amb predomini lingüístic castellà. Les llengües vehiculars seran el castellà i l’anglés.

    2.- Es fomenta l’exempció de l’assignatura de valencià a les comarques de predomini lingüístic castellà perquè el valencià s’ha d’introduir “progressivament”, després de més de 40 anys d’aplicació de la LUEV.

    3.- A les comarques de predomini lingüístic valencià, no es recuperen les línies en valencià, com s’està difonent. En cada grup o unitat es triarà quina serà la llengua majoritària, d’acord amb uns percentatges.

    4.- Aquest fet trenca per complet els cicles, ja que pot haver-hi cursos amb llengües base diferents dins d’un mateix cicle, fet que dificulta l’aplicació del banc de llibres.

    5.- L’elecció de la llengua base no depén de criteris sociolingüístics ni pedagògics, ni de l’interés de l’alumnat. Els consells escolars dels centres no opinen en aquesta qüestió. Els centres que no assolisquen els percentatges necessaris no tindran l’ensenyament en la llengua triada per les famílies. No hi ha, per tant, “llibertat” d’elecció.

    6.- S’elimina el requisit de capacitació lingüística amb el C1 de Valencià per al professorat dels ensenyaments de règim especial (FP i Artístics), d’EOI i -atenció!- a la inspecció educativa.

    7.- S’estableixen certificacions de nivells de valencià, segons els cursos, per aprovar la matèria, retroactivament des de 2009, com si els centres educatius estigueren pensats per certificar idiomes.

    8.- Es permet que professorat sense el C1 de Valencià puga vindre d’altres territoris en comissió de serveis durant 4 anys. A més s’atorguen beneficis per al professorat que vehicule en anglés, com ara preferència en la tria dels horaris, fet que crearà enfrontaments entre el professorat.

    9.- Es prohibeixen els plans experimentals que permetien incrementar l’ús vehicular en valencià i se substitueixen per incrementar-los en anglés.

    10.- No hi ha cap mesura de discriminació positiva cap al valencià per revertir la situació de minorització lingüística.

    Documentación asociada
    Documentación asociada