Comisiones Obreras del País Valenciano | 26 diciembre 2024.

#HoContarem #PerTotes

CCOO contra les violències masclistes

  • 25N Per tu, per mi i per totes les companyes

El sindicat reforça el seu compromís davant del masclisme i les seues violències, se suma a les convocatòries del moviment feminista al País Valencià, i crida els seus representants a intensificar la seua funció preventiva i protectora en els centres de treball.

13/11/2024.
Temas
25N

25N

Les dones treballadores passen moltes hores del dia en els seus treballs i aquests poden ser centre de protecció i prevenció d'agressions masclistes. CCOO crida la seua afiliació a unir-se #PerTotes i emparar i protegir les possibles víctimes, des del convenciment que les violències masclistes són un problema sindical de primer ordre.

L'assassinat és la màxima expressió de violència contra les dones, la condemna social és necessària però insuficient. Per això, a més de demanar els necessaris serveis públics d'atenció i reparació a les víctimes CCOO exigeix que es treballe en la prevenció en tots els àmbits (educatiu, sanitari, comunicatiu, polític, econòmic, cultural, etc.) i que s'apliquen polítiques públiques amb perspectiva de gènere.

Només treballant així serà possible acabar amb la creixent violència sexual. Les denúncies per violació van augmentar un 6,9 % en el primer semestre de 2024 davant de 2023. Cada dia es denuncien 14 violacions i 55 agressions sexuals a Espanya. La violència sexual té gènere, el 95 % dels responsables d'aquests delictes contra la llibertat sexual són homes (Ministeri Interior, 2023).

Amb el lema #HoContarem, CCOO insta a evitar la revictimització secundària que suposen els procediments administratius, socials i penals de denúncia. El sindicat urgeix a fer viables i efectius tant el Conveni 190 de l’OIT com els drets de la Llei 10/2022, de garantia integral de la violència sexual.

Per a Comissions Obreres és necessari facilitar l'acreditació, crear centres de crisis multidisciplinàries en totes les comunitats autònomes, actualitzar les campanyes de prevenció de la violència sexual i d'informació sobre què fer en cas de patir violència sexual. Així mateix, és primordial que en els jutjats es tinguen en compte les situacions de totes les dones (dones joves, majors, racialitzades, i/o amb discapacitat) #PerTotes.

El sindicat compta amb el seu actiu en la tasca de prevenció, tractament i reparació de la violència contra les dones en els centres de treball, i considera fonamental visilitzar aquestes violències i no carregar aquesta tasca sobre les agredides. 

Una de les formes més ocultes i ocultades de la violència sexual és l'assetjament sexual, per raó de sexe i el ciberassetjament. Cal assegurar la informació i la formació sobre aquesta realitat en els centres de treball, la negociació de protocols de prevenció i tractament i la difusió d'eines com l’Observatori d’Assetjament Sexual i per Raó de Sexe. Tots aquests elements permeten crear un cordó preventiu d'informació, d’acompanyament, d’orientació i de seguiment.

Comissions Obreres sol·licita als seus representants un esforç encara major per a atendre els col·lectius més vulnerables (majors, joves i migrants). El 62,5% de les joves de 16 a 24 anys han patit assetjament sexual i les dones que han nascut a l'estranger afirmen haver patit assetjament sexual (44,1 %) en major manera que les nascudes a Espanya (39,8 %) (Ministeri d'Igualtat, 2019). 

Per això, aquest 25 N, CCOO insisteix a més en la mirada interseccional amb l'estudi exploratori "Mujeres migrantes ante el acoso sexual y por razón en sexo en los entornos laborales: barreras visibles e invisibles desde una mirada interseccional y antirracista. Propuestas para la acción sindical". Per col·laborar en aquesta tasca, el sindicat posa a la disposició de totes les persones afiliades una 'Guía práctica contra el acoso sexual' elaborada minuciosament pel grup d’expertes de l’Observatori.