Comisiones Obreras del País Valenciano | 21 enero 2025.

DIA INTERNACIONAL DE L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES

“No hi ha ni present ni futur dignes mentre la meitat de la població patisca la violència masclista”

  • Assemblea de CCOO PV: ‘Per tu, per mi i per totes les companyes’.
  • safsdfasdfs

Ferm amb el seu compromís de treballar contra la violència de gènere, CCOO PV ha celebrat un acte solemne on s’han recordat les persones afectades per la DANA i les dones i menors víctimes de la violència masclista. El sindicat ha exigit a les administracions polítiques públiques d’igualtat i els recursos necessaris per a combatre-la. Pots veure el vídeo de l'assemblea en el següent enllaç. 

25/11/2024.
Temas
Ana García, secretària general de CCOO PV.

Ana García, secretària general de CCOO PV.

“En CCOO PV estem convulsionades amb les dramàtiques conseqüències de la DANA, però en el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones, no podem deixar de reivindicar i d’exigir l'erradicació de totes les violències masclistes. Per tant, ens sumem a la crida global del 25N i diem alt i clar ‘tolerància zero’ amb la violència masclista”. Així ha començat l’assemblea de CCOO PV la secretària de Dones i Igualtat, Cloti Iborra, un acte, que ha comptat amb delegades i delegats de totes les federacions sectorials de CCOO PV.

En la seua intervenció, la secretària general de CCOO PV, Ana García, ha advertit del perill que suposa la rearticulació del patriarcat per l'avanç de les forces reaccionàries d'extrema dreta, amb discursos que ataquen al feminisme i que pretenen invisibilitzar la realitat. No obstant això, els assassinats, les violacions i les agressions sexuals no es detenen.

De començament d'any ençà, 39 dones (més una més aquest cap de setmana) han sigut assassinades per la seua parella o exparella. Els i les menors assassinats ascendeixen a 10. Quasi el 44 % de les dones manifesta haver patit algun acte de violència sexual. “Una violència que s'expressa de les formes més diverses i que també està present en els centres de treball”, ha recalcat la secretària general de CCOO PV.

Ana García ha denunciat l'agreujament dels factors estructurals de les violències masclistes: la feminització de la pobresa, la desocupació (el 60 % de les persones en atur són dones), la precarietat laboral, l'absència d'una educació i de polítiques actives per a la igualtat. “Hem d'avançar en les polítiques d’igualtat i contrarestar els discursos de l'odi”.

En relació amb l'àmbit laboral, García ha recordat que mantenir centres de treball lliures d'assetjament sexual i per raó de sexe és una responsabilitat empresarial, “però com a sindicat també hi actuem, fent que les empreses complisquen amb la seua obligació”. En aquest sentit, s'han d'establir protocols per a la prevenció, la sensibilització, la formació, per a donar via a les denúncies i per a la protecció. García ha felicitat les delegades i els delegats de CCOO PV que negocien i acorden protocols de prevenció i tractament de l'assetjament sexual i per raó de sexe.

La secretària general de CCOO PV ha exigit al Govern central, a l'autonòmic i locals que dediquen els recursos necessaris per a combatre aquesta xacra. “Exigim al Govern autonòmic el reforç de les polítiques actives d'ocupació per a les dones que pateixen violència de gènere”.

Després dels dos solemnes minuts de silenci en record de les persones afectades per la DANA i per les dones i menors víctimes de la violència masclista, l’assemblea ha donat pas a la projecció del documental ‘¿Dónde estabas tú?’, de la directora María Trénor. Un curtmetratge que ens interpel·la per fer-nos reflexionar sobre aquesta realitat universal que és la violència contra les dones, a través de vivències contades des de diferents països. 

Taula d’expertes en violència de gènere

A continuació, ha tingut lloc la taula de ponents sobre violència de gènere, que ha comptat amb la participació de: Paqui Méndez, periodista i guionista i presidenta de l’Associació per la Coeducació i sòcia de CIMA (associació de dones cineastes i mitjans audiovisuals); i d’Amparo Fabuel, de l’Associació Alanna. 

Paqui Méndez ha fet balanç de la Llei de violència de gènere, que ha complit 20 anys, i ha destacat que falta desenvolupar altres tipus de violència, més enllà de l'exercida per parelles o exparelles, a més de major formació en tots els poders de l'Estat, especialment en el judicial. “El sistema educatiu i els mitjans de comunicació són claus per a combatre el masclisme”.

Amparo Fabuel ha explicat la labor d’Alanna, associació que acompanya les víctimes i que prevé sobre la violència de gènere. Respecte als efectes de la DANA en les dones més vulnerables, són moltes les dificultats amb les quals es troben, com la impossibilitat de portar a les criatures als punts de trobada en els casos de custòdia compartida o les que s'han quedat sense casa i tenen una ordre d'allunyament, o que han de conviure amb el seu maltractador.

Polítiques públiques 

“No hi ha ni present ni futur dignes mentre la meitat de la població patisca les conseqüències de les violències masclistes”. La secretària de Dones i Igualtat de CCOO PV, Cloti Iborra, ha recalcat que les violències masclistes són “una qüestió política de primer ordre”, perquè revela l’estructura d’una societat consolidada sobre “la discriminació i la infravaloració de les dones”. Les xifres són alarmants: l’any passat va haver-hi 199.166 denúncies (i només 42.456 ordres de protecció). Al nostre territori, 6 vides de dones han estat arrabassades. A aquestes dades cal sumar les de violència sexual: a l’Estat espanyol es denuncien 14 violacions i 55 agressions sexuals al dia, però sols es denuncia l’11 % d’aquesta violència sexual. 

Com ha recordat Iborra, els centres de treball no són espais aliens a la violència masclista i és obligatori per a totes les empreses tindre mesures per a evitar aquestes situacions i protocols per a actuar en cas de ser necessari. Per això, CCOO va crear un observatori sobre assetjament sexual amb àmplia informació sobre com intervindre. 

La responsable de Dones i Igualtat de CCOO PV, ha mostrat especial preocupació per les víctimes de les violències masclistes que es troben en les zones afectades per la DANA, “perquè si tota la població ha sigut afectada, són les persones més vulnerables les que més risc tenen”. 

CCOO PV reclama l’activació del II Pacte valencià contra les violències de gènere i masclista i un compromís inequívoc de totes les institucions i poders públics en l’erradicació de les violències masclistes. “Són imprescindibles les polítiques públiques i que aquestes han de tindre recursos i pressupostos per a la seua efectivitat”, ha afirmat Iborra, que també ha exigit millorar els recursos residencials per a les víctimes i plans d’inserció laboral per a les dones víctimes de violència masclista, “perquè la recuperació passa també per l’autonomia econòmica”.